Zustergemeente Kelementelke

Kelemengemeente-zustergemeente-kelementelke-08telke is sinds 14 december 2014 onze zustergemeente. Het dorp ligt in het Hongaarse deel van Roemenië en telt ongeveer duizend Inwoners. Het contact houdt in dat we aan elkaar denken in de dienst, voor elkaar bidden, elkaar ontmoeten en waar nodig elkaar helpen. Zo worden er reizen georganiseerd om elkaar op te zoeken en elkaar beter te leren kennen. Hoewel financiële ondersteuning niet onze prioriteit heeft in ons contact, sparen wij door middel van collectes en inzamelingen wel om te helpen met het onderhoud van de kerk.


Reisverslag Kelementelke

Van 25 t/m 30 oktober zijn we met dertien gemeenteleden (Netty, Dita, Jack en Agnes, Jan Renes, JanWillem en Gerda, Wim en Bea, Gabe en Lia, Carla en ik) naar onze zustergemeente in Kelementelke geweest. Nadat we uitgezwaaid waren door dominee Wouter en een aantal gemeenteleden vertrokken we naar Eindhoven airport en vandaar vertrokken we naar Cluj. Daar aangekomen gingen we met een busje naar ons hotel, waar Richard ons opwachtte, die hier studeert. Hierna konden we inchecken en naar een restaurant gaan welke Richard had uitgekozen (het was erg lekker). De volgende dag na het ontbijt gingen we de mooie stad Cluj verkennen onder leiding van Richard. Het was prachtig weer en we genoten van alle bezienswaardigheden. Zaterdag zijn we vroeg vertrokken naar onze gastgezinnen in Kelementelke. De chauffeur van het busje dacht dat hij Max Verstappen moest nadoen, gelukkig kwamen we zonder ongelukken aan. Na een warm welkom van dominee Atilla en de gastgezinnen hebben we de omgeving verkend en vervolgens weer erg lekker gegeten met de nodige lokale drank Palinka.

Zondagmorgen eerst gekeken bij het geslachte varken van de buren en vervolgens naar de kerk, waar de mannen nog gescheiden zitten van de vrouwen. Het was een mooie dienst, waar we ons Roemeens konden ophalen. Na een uitgebreide lunch op weg naar een kerkje hoog in de heuvels. Maandagmorgen hadden we de rugzakkenactie: iedere leerling kreeg een rugzak vol met schoolspullen uitgedeeld. De leerlingen waren zeer dankbaar. Vervolgens met een bus naar een oude zoutmijn gereden, waar je diep in de mijn kon roeien in een bootje. ’s Middags een mooie wandeling gemaakt in de ruige natuur. ’s Avonds weer uitgebreid gegeten en gedronken en uiteraard was het ook nu erg lekker…  Dinsdag was het alweer tijd om naar huis te gaan. De chauffeur reed ons naar Cluj in een nieuwe recordtijd. In Eindhoven was het wel even wennen met kou en regen en files. We kijken terug op een onvergetelijke ervaring en zien nu al uit naar de volgende ontmoeting met onze zustergemeente volgend jaar.

Ton Schep


Bezoek delegatie uit Kelementelke aan Lopik

Aankomst van onze gasten in Eindhoven en de eerste ontmoeting met koffie en lekkers in de Ontmoetingsruimte. De sfeer zat er gelijk al goed in.

 
 

Bezoek aan Den Bosch met een vaartocht over de Binnendieze, een prima lunch en bij terugkeer een paar gezellige uren met spel en pannenkoeken eten.

 
 

Op zaterdag zijn onze gasten op bezoek geweest bij kaasboerderij van familie De Vos om het kaasmaken te zien. Daarna bij Leo en Willy Verhoef op de boerderij met robotmelking. Een informatieve morgen voor onze gasten die er van genoten. Na een bezoek aan Monumentendag Lopik en midgetgolfen in Benschop was er aan het eind van de dag de zaterdagsnack bij familie Aantjes. Gezellig met zijn allen buiten een patatje gegeten. Daarna een spannend spel waar alle aanwezige van genoten. Inmiddels was het donker en waren de huifkarren voorgereden en met zijn allen naar de Lek waar een kampvuur was gemaakt. Na het nuttigen van een appel of peer hebben we mooie liederen gezongen en was de eenheid hoor- en voelbaar. Met een gevoel van verbondenheid gingen we bij een opkomende maan terug naar de auto’s en naar huis. Een mooie dag om op terug te kijken.

 
 

Overhandiging van onze gasten van een antependium. Met hierop de tekst uit 1 Korinthiërs 13:13. Een mooi geschenk voor een mooie plaats in onze kerk.

 

Na de dienst was er een presentatie met foto’s over de renovatie van de binnen- en buitenkant van de kerk. Daarna voor iedereen koffie met wat lekkers en tijd voor een praatje met elkaar en de gasten. Na een half uur spelletjes doen en genieten van het zonnetje stond de lunch klaar. Er waren veel gemeenteleden en dat is een teken van betrokkenheid wat onze gasten ook zo ervaren. Er was genoeg voor iedereen en na het opruimen tijd voor een wandeling langs de Lek of andere ontmoetingen.

Een rijke zondag met avondmaalsviering, gasten uit buitenland maar ook uit ons eigen land. Eten, drinken, spel, ontmoeting en vooral ook voelbaar de liefde zoals zo mooi naar voren kwam in de dienst en vanuit het geschenk van onze gasten. Dankbaar aan God mogen we terugzien op deze dag.


 
 

Namens de Kelementelke-commissie


Foto’s zustergemeente Kelementelke.