Door Ds. Wouter.

Graag wil ik Ad, Geert, Nel en Jan bedanken voor de mooie persoonlijke blogs die zij in de afgelopen weken hebben geschreven. Vandaag ben ik weer aan de beurt. De vakantie is voorbij en ik heb zin om weer aan het werk te zijn. Dit begint met het schrijven van mijn wekelijkse blog.

In de vakantieperiode hebben we veel gefietst. De meeste fietskilometers hebben we gemaakt in Zeeland. We verbleven in het mooie Vlissingen met zicht op de ingang van de Westerschelde. Dagelijks maakten we een trip langs de kust of juist het binnenland in. Altijd mooi, afwisselend met prachtige vergezichten. Vrijwel elke dag stond de zon hoog aan de hemel. De lange broek bleef uit en met blote voeten liepen we door het verfrissende water van de Noordzee. Hier en daar maakten we een praatje en genoten met volle teugen op een terras, het liefst met uitzicht op zee. Het was zoals de band Blof zong: ‘De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht. Boven het vlakke land trilt stil de warme lucht. Hier aan de kust, de Zeeuwse kust, waar de zomer met een rotgang wordt genoten’.

Een klein grappig moment wil ik nog met u delen. We waren op de fiets in Veere, genoten van een ijsje op een bankje en keken naar een paar jochies van een jaar of elf. Ze klommen over bielzen hoog boven het water bij de ingang van een kleine haven. Plotseling sprong een van de jochies naar beneden om een meter of vijf lager een ‘bommetje’ te maken rakelings langs een sloep. Als een ratje zwom hij naar kant, klom omhoog gevolgd door zijn maten en ze verdwenen op de fiets. De mensen in sloep waren nat en in alle staten, het ‘publiek’ genoot zichtbaar en hoorbaar van deze flitsende actie. Komende zondag is het startzondag. We beginnen om half acht met een ontbijt bij elkaar thuis. Mensen konden zich opgeven om uit te gaan ontbijten of om gasten te ontvangen. Wanneer u zich snel opgeeft, kunt u nog meedoen. Daarna is de kerkdienst met als thema: kerkproeverij. Kom en proef dat de Heer goed is. In de dienst zullen twee kinderen het teken van de doop mogen ontvangen, een mooie start. Na de dienst valt er van allerlei lekkers te proeven en mogen we genieten van elkaars aanwezigheid. Heel hartelijk welkom.

Deze startzondag is ook het moment dat de nieuwe naam voor onze kerk in gebruik genomen wordt: Brugkerk, Protestantse gemeente Lopik. Onze kerk heette altijd nog Gereformeerde Kerk. De landelijke overkoepeling ‘Gereformeerde Kerken in Nederland’ bestaat niet meer. Deze is opgegaan in de Protestantse Kerk Nederland. Ik vind dat we een mooie naam hebben ‘bedacht’. De brug verwijst naar de verbinding tussen God en mensen en mensen onderling. De brug is ook een knipoog naar de Fuikebrug die dicht bij de kerk ligt. In de volksmond werd onze kerk ook wel ‘Fuikebrugkerk’ genoemd. In het logo heeft naast de brug ook het kruis een prominente plaats. Het kruis vertelt het verhaal van Jezus die ons in gevende liefde verbindt met de Vader. Het kruis spreekt van vergeving en een nieuw begin

Afgelopen week was voor ons gezin heftig. Onze oudste dochter kreeg een acute bloeding en raakte in shock. Haar vriendin heeft goed gehandeld en de ambulance was er snel. Even later lag ze op de intensive care afdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Later is ze in de nacht overgebracht naar het Erasmus-mc in Rotterdam. Wij zijn dankbaar dat ze goed is geholpen en dat het naar omstandigheden weer goed gaat met haar. In een split second kan het leven zó anders zijn.

Ik sluit graag af en leen een paar woorden uit een lied van Kinga Ban

Als de zon op je huid, als het verre geluid

Van een lach op een zomerse ochtend.

Als een kind van geluk, niet te stil, niet te druk

Zo zal ik bij je zijn.

Heb een fijne week onder de zegen van de Heer. Ds. Wouter