Zustergemeente Kelementelke

Kelemengemeente-zustergemeente-kelementelke-08telke is sinds 14 december 2014 onze zustergemeente. Het dorp ligt in het Hongaarse deel van Roemenië en telt ongeveer duizend inwoners. Het contact houdt in dat we aan elkaar denken in de dienst, voor elkaar bidden, elkaar ontmoeten en waar nodig elkaar helpen. Zo worden er reizen georganiseerd om elkaar op te zoeken en elkaar beter te leren kennen. Hoewel financiële ondersteuning niet onze prioriteit heeft in ons contact, sparen wij door middel van collectes en inzamelingen wel om te helpen met het onderhoud van de kerk.


 

Kelementelke

‘We spreken een andere taal en we wonen op zeer grote afstand van elkaar, maar we denken aan elkaar en bidden voor elkaar’
Met Pinksteren heeft ds. Attila een mooie boodschap naar de Brugkerk Lopik gestuurd.
Deze boodschap stond ook in de Pastopraat van juni. De schuingedrukte bovenstaande zin is afkomstig uit deze brief en past goed bij de tijd waarin we leven sinds vorig jaar maart toen Corona in haar omvang in Europa kwam. Begin maart 2020 leek het er allemaal nog zo anders uit te zien.
Met een enthousiaste groep geïnteresseerden kwamen we in de ontmoetingsruimte bij elkaar om de eerste aanzet van de reis naar Kelementelke in september 2020 te bespreken. Tijdens deze ontmoeting kwam de situatie omtrent Corona kort ter sprake. Het aantal besmettingen was in Nederland en Roemenië nog beperkt, dus we dachten dat het virus nauwelijks invloed zou hebben op de reis. De daadwerkelijke ontwikkeling van het virus en de gevolgen hiervan is bij iedereen wel bekend. De afstand tussen Lopik en Kelementelke, die normaal met het vliegtuig (of met een portie meer geduld met de auto) goed te overbruggen was, kon nu niet meer worden afgelegd. Toch mogen we dankbaar terugkijken naar wat wel mogelijk was in deze uitzonderlijke periode. Zowel de digitale post als de reallife post konden worden ingezet. Zo zijn er onder meer Paarskaarsen naar Kelementelke gestuurd, zijn er waardevolle boodschappen per mail uitgewisseld, is met de groep die van plan was om Kelementelke te bezoeken een mooie videoboodschap opgestuurd, zijn er vele kaartjes naar ds. Attila en Eniko gestuurd voor de geboorte van Júlia, heeft ds. Attila voor Passie met Pasen een videoboodschap opgenomen en zijn er vele kraanvogels naar Kelementelke gevlogen. Waardevolle boodschappen en acties die juist in deze Coronatijd onze verbondenheid mogen onderstrepen. Al spreken we een andere taal en wonen we op zeer grote afstand van elkaar, we denken aan elkaar en bidden voor elkaar.

Groet van de Kelementelke-commissie

Foto’s zustergemeente Kelementelke.