Lieve mensen,

De eerste woensdag van november is het Dankdag voor Gewas en Arbeid. Het is goed om een speciale dag te hebben waarop we de dank brengen aan de Heer. Ik had gevraagd of mensen aan mij wilden doorgeven waarvoor ze willen danken. Een van de kinderen stuurde mij een App-je waarin hij schreef dat hij blij is met zijn aquarium en de leuke vrienden die hij heeft. Ik vind dat fantastisch. Alleen de vraag brengt al een proces op gang, namelijk om de dingen en gebeurtenissen eens op een rij te zetten en vervolgens ook een uiting aan te geven. Danken is een uiting van een gevoel. Op school zullen de kinderen er aandacht aan besteden en in de avond bent u in de gelegenheid om uw dank te brengen in de kerk.

Na de warme oktobermaand kan het zo maar zijn dat november wat donker en guur gaat worden. Pas op dat je daar in je humeur niet in meegaat. Voor veel mensen is de novembermaand wel wat een sombere maand. Dat komt omdat het steeds vroeger donker wordt en ’s morgens duurt het lang voordat het licht wordt; de kleuren in de natuur verdwijnen; het blad ligt op de grond en voor je gevoel regent het vaak. De duisternis van buiten komt bij sommige mensen ook in het hart. Maar we zijn niet onderworpen aan de sfeer van buiten. Het Licht van God en zijn warmte ligt in ons hart. Het kan helpen om in die donkere maand elke dag drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dat maakt je bewust van de aanwezige God. Verder kan het ook helpend zijn om te leren verlangen naar het Licht. Ik schrijf Licht met een hoofdletter. God is er elke dag en Hij laat zijn licht schijnen in onze wereld. Let erop en heb er oog voor: Hij is dichtbij! Ik wens u toe dat de gloed van de Heilige Geest uw hart verwarmt

Ook kun je zelf een licht zijn voor de ander. De meeste voldoening vind je in het betekenisvol aanwezig zijn voor de ander. Wat is het goed om een ander belangeloos te helpen; een kaartje ter bemoediging te sturen; even aandacht hebben voor de ander. Je tovert zomaar een glimlach op zijn of haar gezicht en dat is onbetaalbaar. Geluk ligt in de kleine dingen van elke dag ook in de maand november. Een uitdaging om er te zijn voor de ander.

Gisteren kreeg ik van iemand een boek. Het was een cadeau uit dankbaarheid. Het is een boek van Anselm Grün. De titel is ‘Leven met hart en ziel; spiritualiteit en rituelen voor het hele jaar’. Ik ben er blij mee en ben benieuwd naar de inhoud. Ik las het voorwoord al even en daar zegt Grün “leven met hart en ziel betekent: in het hier en nu zijn, het moment dankbaar ervaren en ervan genieten. Tegenover een cultuur die hebben, bezitten en consumeren op de voorrond plaatst, is dat op een fundamenteel andere ervaring gericht: k ben er gewoon. Ik ben in het moment. Ik sta niet onder druk, ik hoef niemand iets te bewijzen. Ik mag er gewoon zijn. Dat klinkt eenvoudig en lijkt heel gemakkelijk. Maar juist deze eenvoud vinden we vaak moeilijk”

Zondag ben ik ‘uit’ preken. In de avond ben ik in Andel voor een jeugddienst. De commissie koos voor het thema “Spread love”. Dit betekent zoiets als ‘verspreid liefde’. Als bijbellezing kozen ze de ‘wapenrusting van God’ uit Efeze 6. Positief thema in een donkere tijd. Dit is best wel dubbel omdat er zoveel mis is in de wereld. Maar het kan beginnen bij jezelf.Ik sluit graag af met een woord van Paulus aan de gemeente van Efeze (5:17)

“Wees niet onverstandig, maar probeer te begrijpen wat de Heer wil”

Ik wens u allen een goede week onder de zegen van de Heer. ds. Wouter