Lieve mensen,

 

Heb je dat ook een beetje: een gevoel van leegte na de kerst? Hoe was de kerst vragen mensen? Blijkbaar een interessante of zeer belangrijke vraag? “Geweldig hoor, ik heb fijne kerstdagen gehad.” Je kan ook bijna niet maken om tegen iemand te zeggen dat je een vreselijke kerst hebt gehad, ruzie met je vrouw, koude chocolademelk, een glaasje teveel op en niet te genieten voor je kinderen. Het is lastig om het beeld te verstoren en een ander dan gewenst antwoord te geven. Maar misschien, als u eerlijk bent, heeft u wel dat gevoel. Dat de moeheid van de afgelopen maanden ‘eruit’ kwam, of alle spanning rondom werk, gezondheid, relatie enzovoort de sfeer bepaalde. Eigenlijk zat je al zo vol dat je geen ruimte meer had voor alle extra’s met kerst. Zelfs de koelkast zat op de derde kerstdag nog stampvol, of was juist beangstigend leeg. Misschien viel het wat tegen omdat u de lat zo hoog had gelegd. En u weet het: je gaat er makkelijk onderdoor als je de lat te hoog legt! Herkent u het gevoel? Wellicht blazen we kerst ook op tot een te grote ballon die niet knapt, maar losgelaten wordt en wegschiet. Tot volgend jaar maar weer! Ach, niet te somber. We hadden mooie diensten in de kerk en ik hoop dat u goede dagen hebt gehad. Wat tijd voor elkaar, wat extra liefde en aandacht. Dat is al heel wat. Gisteren was het de zondag van de Onschuldige kinderen. Wij lazen het verhaal van de moord op kinderen in Betlehem. Het Evangelie landt in een vijandige wereld. Herodussen zijn er altijd en in allerlei vormen en maten. Maar Hij is wel gekomen: het Licht in ons donkere hart. Hij is wel gekomen: kwetsbaar en als een mens, en dus herkenbaar. Hij is wel gekomen als redder van ons kerstfeest en heel ons leven.

De kersttoespraak van onze aardse koning stond als een huis. Ik vond het ontroerend. Het voelde dichtbij, herkenbaar, duidelijk, maar ook ruimte latend voor de ander. We mogen dankbaar zijn met een koning die koninklijke woorden van zegen en vrede durft te spreken. Voor wie het horen wilde, zaten er duidelijke verwijzingen in naar de Koning van hemel en aarde. Koning Willem Alexander herhaalde de woorden die gesproken werden door de engel in de heilige nacht: ‘wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen’. En inderdaad voor een God die als een kind naar deze wereld komt, hoef je niet bang te zijn. Daar gaat vreugde en blijdschap vanuit. Komt verwonderd u hier mensen. Wat blijft, ook na kerst, is de verwondering om een God die uit is op verbinding met gewone mensen zoals u en ik.

Lopik op de kop want deze dagen kun je bij de bloemenzaak vuurwerk kopen, Brokking heeft de lekkerste oliebollen van heel Nederland, in de Loods van een vervoerder verkopen jongeren oliebollen voor het goede doel en op 1 januari springen ze in de Lek, en de dominee bakt op oudejaarsmorgen de bollen bruin in de achtertuin. Wie zin heeft, mag komen proeven. Geen concurrentie want ik stuur u door naar de OliebollenLoods!

Bijna Oud en Nieuw. Twee woorden die elkaars tegengestelden zijn. Ze roepen verschillende gevoelens op. Het oude is het vertrouwde. Daar was je aan gewend en dat moet je nu loslaten. Het nieuwe is nog onbekend. Maar toch vinden we het nieuwe vaak beter. Een nieuwe auto is technisch wellicht beter, maar aan de oude heb je zoveel herinneringen. Een nieuwe jas is misschien modieus, maar de oude zat zo lekker. Je moet het oude loslaten om het nieuwe te accepteren. Toch neem je de belangrijke gebeurtenissen uit het voorbije jaar weer met je mee het nieuwe jaar in. Ze hebben je gevormd en gemaakt tot wie je nu bent. Je bent er door gegroeid of voor altijd veranderd. Ook het verdriet neem je mee de toekomst in. Toch mag je ook weer openstaan voor het nieuwe dat God je wil geven. De bijbel spreekt ook over de grote en finale overgang van Oud naar Nieuw: “Zie, ik maak alle dingen nieuw!”

Graag sluit ik af met een mooie tekst voor het nieuwe jaar: “Jonge strijders worden moe en raken uitgeput, zelfs sterke helden struikelen, maar wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar

raakt niet uitgeput”. Jesaja 40: 30-31
Ik wens u allen een goede jaarwisseling. ds. Wouter
Te volgen op Twitter @wouterschraven