Lieve mensen,

 

Zaterdagmorgen werd ik in alle vroegte wakker. Het was eigenlijk nog nacht. Ik voelde me misselijk en ziek. Ik dacht eerst dat ik iets verkeerds gegeten had, maar het bleek toch griep te zijn. Wat kan een mens zich dan ineens ziek en zielig voelen. Zondag was ik nog zo slap als een vaatdoek en heb ik niet veel anders gedaan dan slapen, maar vandaag ben ik er weer aardig bovenop. Een beetje rustig starten met beantwoorden van de mail en het schrijven van mijn blog, daarna de liturgie voor zondag maken en al wat nadenken over de preek. Wellicht in de middag nog een uurtje naar bed en vanavond belijdeniscatechese. Dan zal het wel op zijn! Zaterdag moest is wel denken aan al die mensen die niet meer gaan beteren, wat moet dat moeilijk zijn. Ook dacht ik aan mensen die ziek waren in concentratiekampen en aan de vele vluchtelingen vandaag onder barre omstandigheden. Hoe zal dat zijn om dan ziek te zijn? Dit moet onmenselijk zijn. Op nieuwjaarsdag belde ik mijn moeder om haar ‘veel heil en zegen’ te wensen. Met enige aarzeling vertelde ik ook maar dat ik mee zou doen aan de nieuwjaarsduik in de Lek. ‘Je bent niet lekker’, zo was haar reactie. Nu ben ik niet lekker. Ik moest er nog wel aan denken zaterdag.

Deze week is het ‘jachtseizoen’ op predikanten ook weer geopend. Twee januari begon het al met bellen en mailen: heeft u het rooster voor 2016 al klaar? En zo ja, heeft u nog een gaatje. Dat is altijd een wat rare vraag. Gaatjes heb je bij de tandarts, maar ja vooruit. Deze week ga ik mijn rooster voor 2016 maken, dus ze moeten nog maar een keertje bellen. Ik vind het toch al rijkelijk vroeg. Het betekent dat ik al na moet denken over wanneer wij de zomervakantie voor 2016 willen gaan houden. Eigenlijk te gek voor woorden!

Ondertussen is het nieuwe jaar begonnen. Mensen hebben goede voornemens en voelen zich een beetje nieuw in het nieuwe jaar. Dat is mooi. Alles wat nieuw is, heeft ook iets betoverends. Het nieuwe heeft een eigen bekoring. De nieuwe auto glanst en de nieuwe i- phone heeft nieuwe mogelijkheden. Maar dat went ook weer en wordt zo snel gewoon. Na enkele dagen of weken doen we de ervaring op dat het nieuwe ook weer niet zoveel anders is dan het oude jaar. We vallen in oude fouten en ervaren dat we problematieken en conflicten uit het oude weer meenemen in het nieuwe. Ach, dat is ook niet anders. Laten we tevreden zijn met elke nieuwe dag die we mogen ontvangen van onze Schepper. Elke nieuwe dag heeft iets van een belofte en verwijst naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde die ons eenmaal geschonken zal worden. Jezus zegt: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. Vandaaruit mogen we vandaag al leven.

Morgen, zes januari, is het Driekoningen, ook wel Epifanie genoemd. Op deze dag wordt in vele landen het verhaal van de wijzen uit het Oosten gelezen. De wijzen komen tot Christus en worden verlicht (Epifanie). Een oud gebruik op deze feestdag is de zogenaamde huiszegening. De huiszegening begint ermee dat het jaartal en de letters CMB met krijt op de deur geschreven worden. Dat ziet er dan zo uit 20+C+M+B+15. De letters betekenen Christus mansionem benedicat, Christus zegene dit huis. Dan wordt met wierook en wijwater elk vertrek besprenkeld en een zegen uitgesproken. Dit lijkt een wat achterhaalde traditie, maar er zit wel iets moois in. In een huis kan namelijk veel negativiteit en een scala aan kwetsende woorden en gebeurtenissen blijven hangen. Het symbool van wijding, heeft ook iets van zuivering. Driekoningen is zo de afsluiting van kerstperiode. Wat er bij ons van over is, is niet veel meer dan de kerstboom op de brandstapel leggen en het huis ontdoen van de irritante naalden. Of de kerstboom met lichtjes en ballen naar zolder, tot volgend

jaar…. Mensen hebben zo rond Driekoningen de neiging om schoon schip te maken. Er ligt een oude traditie aan ten grondslag. Goed om te weten en wellicht ook een aansporing om je eigen huis te zegenen.

Ik sluit graag af met een zegenbede voor het nieuwe jaar.

Moge de Heer voor u uitgaan om u de juiste weg te wijzen.
Moge de Heer naast u zijn om u in zijn armen te sluiten en u te beschermen. Moge de Heer achter u zijn om u te bewaren.
Moge de Heer in u zijn om u te troosten al u verdriet hebt.
Moge de Heer boven u zijn om u te zegenen
Zo zegene ons de goede God, Vader, Zoon en Geest. Amen
Ik wens u een goede week!
ds. Wouter
Te volgen op Twitter @wouterschraven