Lieve mensen,

Paus Fransiscus bracht een indrukwekkend bezoek aan Azië. Ik vind het fantastisch hoe warm en bewogen hij omgaat met mensen. Zo had hij een gesprek met vier kinderen die vroeger als straatkinderen leefden. Eén van hen, een meisje van twaalf jaar moest erg huilen en vroeg aan de Paus waarom God dit laat gebeuren. De Paus gaf een mooi antwoord: “Alleen als we in staat zijn te huilen, komen we in de buurt van een antwoord op jouw vraag.” Mooi dat hij geen theologische antwoorden geeft. Daar heeft iemand met een groot trauma niet zoveel aan. Het antwoord begint bij inleven in het verdriet van de ander. En dat is nog zo makkelijk niet. Een gewenst, een verzonnen of een vroom antwoord houdt ons weg van ons hart en van het hart van de ander. Het staat de hartscommunicatie in de weg. Hartscommunicatie, ik weet niet of het een bestaand woord is, maar misschien is wel duidelijk wat ik ermee bedoel. Bij hartscommunicatie gaan de harten open en ontstaat er een verbinding op het niveau van gevoel en beleving. Later zei de Paus nog “wie niet kan huilen om de tragedisch in het leven van mensen kan niet een goed christen zijn”. Gewaagd, maar volgens mij wel recht uit zijn hart en uit het hart van het Evangelie. Was het niet Jezus die huilde om de dood van zijn vriend Lazarus! Het begin van een antwoord ontspringt aan de tranen.

Tijdens het gehele bezoek van de Paus huilde de hemel. Vijf dagen lang regende het. Met een goedkope regenjas stond de paus zijn mannetje en sprak in een mis zes miljoen mensen toe. Zes miljoen! Wij waren gisteren al dankbaar voor zo’n dikke vierhonderd mensen in een bijzondere dienst van zang, doop en woord. We stonden een moment stil bij een ontmoeting tussen Jezus en een vrouw. De vrouw was behoorlijk vastgelopen in haar leven. Al haar hulpbronnen waren opgedroogd. Nu stond ze er alleen voor en voelde haar onvermogen en de druk van de omgeving. Jezus verstond de kunst om dicht bij haar hart te komen. Een echte ontmoeting overbrugt verschillen en schuld. Hij schonk haar nieuw leven, alleen al door te zeggen: Ik ben voor jou het levende water, als je in Mij gelooft dan zul je geen dorst meer hebben.

Misschien krijg jij deze week wel een kans om op hartsniveau naar iemand te luisteren en betekenisvol aanwezig te zijn bij die ander. Zet je er maar voor in en je zal zien dat het helend werkt voor de ander en voor jezelf. We kunnen voor elkaar zijn als verfrissend water.

Aanstaande zondagavond is een speciale jeugddienst. Het thema is ‘Make the difference, trust God’. Andrea Vink komt voor ons zingen en ook samen zullen we vele eigentijdse liederen zingen. In de zogenaamde ‘heilige ruimte’ is gelegenheid om zelf een kaars bij het kruis te plaatsen of om een gebedsbriefje in de ‘klaagmuur’ te leggen. Hartelijk welkom en neem gerust vrienden en vriendinnen mee. Na de dienst is er gelegenheid om wat na te praten onder het genot van wat drinken.

Ik sluit graag af met een pastoraal lied uit de Evangelische Liedbundel

Heer, raak mijn hart aan, maak mij bereid
uw pijn te voelen
om wie er lijdt,

uw tranen te huilen,
bewogen te zijn;
o kom, raak mijn hart aan Heer,

maak mij bereid.

Ik wens u een goede week!
ds. Wouter
Te volgen op Twitter @wouterschraven