Lieve mensen,

Op mijn bureau staat een bureaukalender met als titel: een nieuwe spreuk voor iedere dag. Het zijn geen bijbelteksten, maar zoals dat tegenwoordig heet ‘positieve quotes’. Niet elke spreuk vind ik even inspirerend of helpend. Dat kan dan aan mij liggen. Dan kan ik het misschien niet zo goed ontvangen op dat moment. Maar dat heb ik ook met de bijbel. Niet elke tekst uit de bijbel vind ik even inspirerend of helpend. Ook dat kan dan aan mij liggen. Maar goed, zo af en toe zit er een tussen die dan toch wel een poosje in mijn gedachten blijft. Dit geldt ook voor de spreuk van een paar dagen terug: “Een beetje liefde kan heel veel betekenen”. Zo is het maar net. Het gaat niet om de grote en spectaculaire dingen in het leven. Het gaat juist om de kleine dingen van iedere dag. Hoe praat je met de ander, hoe kijk je naar de ander? Is dat met jaloezie, met onvrede in je hart of met liefde? Een beetje liefde kan een hele dag goedmaken. Een kleine blijk van aandacht en compassie heeft een helende werking. Een beetje liefde kan een wereld van verschil maken. Maar je moet er wel werk van maken, want het gaat niet vanzelf. Verandering in de omgang met mensen begint met liefde voor die mensen. Het lijkt me wel een mooi en positief begin van deze week.

Ook de afgelopen maanden mocht ik ontmoetingen hebben met veel verschillende mensen. Soms zo maar even in de Supermarkt, of na een kerkdienst, tijdens een bezoekje aan huis, tijdens een wandeling of via de mail. Mensen van de kerk en van daarbuiten. En het maakt helemaal niet uit wat je achtergrond is. Ieder mens heeft behoefte aan contact en aan een beetje liefde. Zo heeft ieder mens ook zijn of haar eigen levensverhaal. Elk verhaal is belangrijk en uniek, zoals elk mens belangrijk en uniek is. Soms komt zo’n contact heel dichtbij en is het ingrijpend en tegelijk zo waardevol. Soms gaan contacten diep en voelt het als een vriendschap die al vele jaren oud en zo vertrouwd is. Dan gaat het om dat wat er echt toe doet. Het is goed om er voor elkaar te zijn in leven en bij het sterven. In deze ontmoetingen heb ik opnieuw mogen ervaren dat God mensen bij elkaar brengt.

Gisterenavond mochten we samen een mooie jeugddienst meemaken. De jeugddienstcommissie had het goed voorbereid en was al vroeg in de kerk. Een van de jongens uit de groep zou voor het eten zorgen. Hij had zaterdag al vast voor een heel weeshuis Chinees eten gehaald. Wellicht was hij in de veronderstelling dat dat eten zondagmiddag nog wel warm zou zijn. Met een oude magnetron was het wat behelpen om het weer op temperatuur te krijgen. Maar goed, het smaakte nog best. In de dienst ging het over vertrouwen op God en in de wereld het verschil maken. Ook was er in de dienst gelegenheid om een gebed op een briefje te schrijven en deze in de door jongeren gebouwde ‘klaagmuur’ te stoppen. Heel veel jongeren en ouderen kwamen naar het grote kruis dat voorin de kerk stond om er een waxine lichtje aan te steken en op het kruis te zetten. Ik vond het ontroerend, want als je dat doet, doe je dat voor een ander. Je denkt dan aan iemand die ziek is, een geliefde die gestorven is, een kind waar je geen contact mee hebt, voor een oude demente moeder enzovoort. Het kruis stond in ons midden en straalde van warmte en van licht. Het was een prachtig moment om later deze week ook nog eens aan terug te denken.

Dinsdag 27 januari is het precies zeventig jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz- Birkenau werd bevrijd. Ook in Nederland zijn nog enkele overlevenden van de verschrikkingen van Auschwitz. Dinsdag zijn ze uitgenodigd in de Tweede Kamer om hun verhaal uit die inktzwarte periode van onze recente geschiedenis te vertellen. Goed dat er uitgebreid aandacht voor is en ook voor de internationale bijeenkomst in Auschwitz zelf. Goed dat koning Willem Alexander en koningin Maxima daar aanwezig zullen zijn en ons vertegenwoordigen. De Joden worden opnieuw bedreigd. Ik zie het als een heilige opdracht om ze te beschermen en onze stem te laten horen op een verjaardag, in de bouwkeet en in de kerk.

Als tekst voor deze week geef ik u graag het volgende mee: De liefde zal nooit vergaan! Ik wens u een goede week!
ds. Wouter
Te volgen op Twitter @wouterschraven