Lieve mensen,

Binnen de Protestantse Kerk in Nederland is er voor predikanten een zogenaamde permanente educatie, ook wel PE genoemd. Deze PE is in de plaats gekomen van het traditionele studieverlof voor predikanten. Eenmaal in de vijf jaar had je in de oude regeling recht op drie maanden studieverlof. Met de kerkenraad in Andel had ik het zo geregeld dat ik elk jaar na Pinksteren twee weken verlof had om wat extra te studeren. Dat werkte eigenlijk prima. Voor de gemeente was het niet zo’n grote belasting en voor mij als predikant was het functioneel en plezierig. Maar dat mag niet meer. lNu is er dus de PE. Het idee is dat je als predikant een constante vorming en studie nodig hebt. Je kan je inschrijven voor goedgekeurde studies en deze dan volgen. Hier krijg je punten voor en eens in de vijf jaar moet je voldoende punten hebben gehaald, anders….. Vorig jaar had ik me ingeschreven voor een studie met aardig wat punten, maar toen werd ik ziek en kon deze voor mij niet doorgaan. Door een proces van ziekte gaan, is eigenlijk ook een leerproces, maar daar krijg

je helaas geen punten voor. Nu heb ik me ingeschreven voor een studie om me verder te bekwamen in rouwverwerking en stervensbegeleiding. Deze studie zal eind mei plaatsvinden, twee dagen intern en verder thuiswerkopdrachten.

Het is belangrijk om te blijven werken aan je eigen vorming. Zo makkelijk denk je het allemaal wel te weten en neem je genoeg met je vaardigheden en kennis tot nu toe. Wanneer staan we er nu echt voor open om te leren en nieuwe inzichten te verwerven. Toch is dat wel van groot belang in een snel veranderende wereld en ook in een kerk die volop in beweging en ontwikkeling is te blijven leren. Zelf moet ik me er steeds weer toezetten. Het is voor mij makkelijker en het lijkt me vaak nodig om gewoon aan de slag te zijn, maar de bezinning is ook bar hard nodig.

Wat voor predikanten geldt, geldt ook voor de rest van de kerkenraad. Ze hoeven niet naar PE, maar samen vinden we het als kerkenraad wel belangrijk om ons te vormen en ook te kijken naar ons eigen handelen binnen de plaatselijke gemeente. De ambtsdragers krijgen de mogelijkheid om naar regionale studiedagen te gaan en natuurlijk om zelf wat studie te doen in de bijbel, in het Ouderlingenblad of in een goed boek. Daarnaast organiseren we als kerkenraad elk jaar een paar toerustingsavonden voor ambtsdragers. Vanavond (maandag 16 maart) is het weer zo ver. Om half acht ontmoeten we elkaar voor een geloofsgesprek, een rondje ‘hoe gaat het met jou als ambtsdrager?’ en een uur toerusting over gedragstherapie. Het uitgangspunt is een woord van Paulus uit Romeinen 12: 12 ‘Wordt hervormd in de vernieuwing van uw denken’. We zullen samen nadenken over de zogenaamde vier G’s uit de cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die een mens bepaalde gevoelens en gedragpatronen bezorgen, maar de ‘bril’ waardoor hij de dingen ziet. Wie leert om gedachtes anders te interpreteren krijgt een meer objectieve kijk op de werkelijkheid. Ik vind het wel spannend om hier wat toerusting over te geven, want ik zit zelf ook nog altijd en wellicht levenslang, in deze educatie. Vervolgens zullen we vanavond ook nog een kleine test gezond denken met elkaar doen.

Aanstaande zaterdag is het tijd voor de talentenveiling. Een heel aantal mensen hebben een talent ingebracht die aanstaande zaterdag gekocht kan worden. Ik zal het even verduidelijken met een voorbeeld. Iemand biedt aan dat hij vijf keer boodschappen binnen de gemeente van Lopik wil doen. Je kan daar zaterdagavond dan op bieden. De hoogste bieder wordt eigenaar, betaalt ter plekke en maakt met de boodschappenjongen of het boodschappenmeisje een afspraak. Zo worden er allerlei leuke talenten aangeboden: grasmaaien, hond uitlaten, ramenwassen, een hele dag klussen, tuinieren, een etentje aan huis voor vier personen en nog veel meer. De opbrengst is voor de reis van jongeren uit onze gemeente naar Gambia. De vorige talentenveiling was buitengewoon gezellig.

Wanneer komt, wordt het vast ook weer een fijne en gezellige avond. Heel hartelijk welkom! We beginnen om 19.00 uur in de Ontmoetingsruimte bij de kerk aan de Lopikerweg Oost. Wanneer u niet precies op tijd kan zijn, is dat geen probleem. U kan gerust wat later instappen. Alleen heeft u dan wel kans dat u wat leuke aanbiedingen mist.

Ik sluit graag af met een tekst van afgelopen zondagmorgen:

‘Je zult gelukkig zijn als je dit niet alleen begrijpt, maar er ook naar handelt.’ Johannes 13: 17

Ik wens u allen een goede week! ds. Wouter