Lieve mensen,

Nog niet zo heel lang geleden hadden we nooit van Appen gehoord. Vandaag is het voor veel mensen niet meer weg te denken. Waar we eerder volop aan het sms’en waren is het nu allemaal Appen wat de klok slaat. Even een Appje sturen zeggen we dan. De apostel Paulus zou niet weten wat we daar mee bedoelen. Maar goed, wij vinden het soms ook lastig om de taal van Paulus te begrijpen. Dat heb je met grote verschillen in tijd en cultuur. Maar wanneer het Appen er in Paulus’ tijd geweest zou zijn, had hij er zeker gebruik van gemaakt. Appen biedt namelijk kansen tot snelle communicatie en het uitwisselen van beelden. Ook in de verspreiding van het Goede Nieuws kan het gebruikt worden. Maar waar komt het woord ‘Appen’ eigenlijk vandaan? Het komt niet van Apen. Alhoewel we met Appen wel veel na- apen of na-Appen. Mensen doen elkaar nu eenmaal graag na, maar dat even ter zijden. Appen is een afkorting van Whatsappen. Dit is een programma dat je kan installeren op jouw telefoon. Daarmee kun je dan berichten, maar ook foto’s en korte filmpjes naar elkaar sturen. En wat zo aardig is: het is nog gratis ook en daar houden we allemaal van.

We Appen er wat af en niet alleen de jonge gasten, ouderen kunnen er ook wat van en voelen zich daardoor wellicht wat jonger. We lijken wel altijd online te zijn. Waar je ook bent, altijd zie je wel iemand even op zijn of haar mobiel kijken: heeft iemand mij nog een berichtje gestuurd? Hoe meer berichten, hoe belangrijker we lijken te zijn. Doe jij er ook aan mee? Ik wel! Dat zeg ik maar eerlijk en ik vind het nog leuk en makkelijk ook. ‘Blieb’ er komt weer een berichtje binnen. Snel even kijken. Wie zal het zijn? Dan kleuren de ‘vinkjes’ weer blauw en weet de zender dat ik het gelezen heb. Gisteren kregen we even een berichtje van onze zoon die door Vietnam aan het reizen is. Er kan zo maar een foto meekomen en je ziet wat hij ziet en wat hij wil laten zien, en een berichtje van vrienden die in het Beloofde Land een reis leiden, maar ook van dichtbij. Soms zit de zender van het bericht in dezelfde ruimte. Hoe gek wil je het hebben?

Dan heb je ook nog de zogenaamde profielfoto op de WhatsApp. Ook zeer belangrijk. Je kan een foto toevoegen aan jouw naam en dan is het natuurlijk wel van belang dat je er wat hip op staat. Het is populair om je profielfoto regelmatig te veranderen. Dan weer sta je erop met vrienden, op een vakantielocatie, met een andere coupe of een nieuwe outfit. Het oog wil ook wat en een beeld zegt meer dan duizend woorden. Met je profielfoto laat je ook iets van jezelf zien en dat maakt je ook wel weer kwetsbaar.

De WhatsApp is leuk en wat biedt veel mogelijkheden tot communicatie en het onderhouden van contacten. Toch heeft het ook zijn beperkingen. Het altijd maar kort en wanneer je niet oppast zet je iemand zomaar op het verkeerde been en heb je de poppen aan het dansen. Hoe krijg je een berichtje dat verkeerd is gevallen weer rechtgepraat? Dan moet je toch nog op de fiets en face to face het gesprek aan gaan. Appen is prima, maar pas wel op! Het is een hulpmiddel in de communicatie, maar geen vervanging van het gesprek.

Afgelopen zaterdagavond was de talentenveiling voor de werkvakantie naar Gambia. Het was een zeer gezellige avond met elkaar. De jonge mensen hadden een goede voorbereiding getroffen. Ook waren er veel ‘diensten’ voor de veiling aangeboden. De totale netto opbrengst zal ongeveer uitkomen op vierduizend euro. Dat is veel geld. Alle aanbieders en kopers heel hartelijk dank.

Aanstaande zondag is het Palmzondag. Wij lezen het verhaal van de intocht in Jeruzalem. In deze dienst zal Emma Boer het teken van de heilige Doop ontvangen. Hartelijk welkom in de diensten. Volgende week zal ik schrijven over de Stille Week als voorbereiding op het grote feest van Pasen.

Ik sluit graag af met de volgende woorden uit het slot van Psalm 139

Doorgrond mij God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt,
zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij over de weg die eeuwig is. Ik wens u allen een goede week!
ds. Wouter