Lieve mensen,

En dan ben je pasen ineens voorbij. Dat is wat anders dan dat pasen voorbij is. Pasen blijft en vormt de basis van ons geloof. Ik heb erg genoten van de diensten. Eerst de dagen van bezinning en stil staan bij het lijden en sterven van de Heer. Wat is dat waardevol om als gemeente daar de tijd voor te nemen. In de kring van het Avondmaal elkaar eens aankijken en samen naar Hem met wie we ons zo verbonden weten. Daarna het feest van Pasen. Wat bracht Annemarie het lied van Maria Magdalena dichtbij ons hart. Met toewijding zong ze: I don’t know how to love Him. Het raakte me en ik was volgens mij niet de enige. Als een lied je raakt, ontvang je een diepe emotie. Het brengt iets op gang wat gesproken woorden niet kunnen bereiken. In de avond was er het imponerende koor El Shaddai. Velen waren gekomen om het koor te horen en samen te zingen. Wat hebben we genoten van deze prachtige afsluiting. De Heer leeft en wij mogen met Hem leven. Krijg daar maar eens oog en hart voor. Met de wind van Pasen en de mooie en ontroerende liederen nog in ons ons hart mogen we weer verder gaan.

Op Paasmaandag zijn we met een grote groep gemeenteleden gaan wandelen in de uiterwaarden van de Lek. Gewapend met verrekijkers, een enkele stok, een kijker op statief en flinke wandelschoenen vertrokken we vanuit het centrum van Uitweg. Wij liepen met vogelkenner en bioloog Arjan Boele via het Korte Zandpad naar de rivier. Hoe Arjan het voor elkaar krijgt weet ik niet, maar er ontging hem geen vogel of vogelgeluidje. Wij zagen niet alleen de huismus, de houtduif en de zwarte kraaien van de Batuwe, maar ook de kleine plevier, een mandarijneend, een zogenaamde soepgans en brandgans. Een nest met eieren, uitwerpselen van een grauwe gans en de resten van een haas ontbraken niet en Arjan wist overal wel een verhaal van te maken. Tijdens de wandeling dacht ik nog wel een keer terug aan het thema van de Paasmorgendienst: Open je ogen voor mij, loop je geluk niet voorbij. Dat geldt in de natuur ook. Wil je iets zien, dan moet je met aandacht lopen of fietsen. De ogen en de oren en je hart open voor wat er te beleven valt. En er valt zoveel te zien en het is zo dichtbij. Het begint al in je eigen tuin. Geniet ervan en loop je geluk niet voorbij!

Na de wandeling was er voor alle vreemde vogels zonder vleugels bij de familie Aantjes aan de Uitweg een fantastische lunch. Aan alles was gedacht en onder de vrolijke paasklanken van Kees Kraayenoord hebben we nog wat nageklets en genoten van alle lekkers. De deelnemers hadden wat geld ingelegd voor het goede doel, zo was het een goede tweede paasdag geworden. Ondertussen kwam de zon voorzichtig te voorschijn, de dag kon niet meer stuk.

Vandaag 7 april is het wereldgezondheidsdag. Met deze dag die elk jaar op 7 april valt vraagt de World Health Organization (WHO) aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. In Nederland is er op deze dag extra aandacht voor het belang van gezond voedsel en de risico’s van de hele bioindustrie. Maar wereldwijd gaat het ook over ziektes als aids en malaria. Gezondheid is belangrijk, dat weten we allemaal. Het is ook goed om dankbaar te zijn voor de goede gezondsheidszorg in Nederland. Als je ziek bent, wordt je geholpen en verzorgd. Wij zijn ons daar pas vaak van bewust als je ziek bent en niet eerder. Eind van deze week ga ik zelf naar het ziekenhuis voor een preventieve verwijdering van de galblaas. Op zich geen grote ingreep, maar het moet wel eerst gebeuren. Ik ga met vertouwen en weet dat ik niet alleen hoef te gaan.

Ik sluit graag af met de volgende woorden:

Als je nederig bent, staat er een wereld van wijsheid en advies van anderen tot je beschikking. Als je trots bent, heb je alleen jezelf maar.

Ik wens u allen een liefdevolle week. ds. Wouter