Lieve mensen.

Met uitzicht op de monding van de Westerschelde schrijf ik deze blog. Wat zijn wij en ben ik dankbaar hier te zijn en op te knappen. Het lijkt wel of het aan zee sneller gaat dan thuis. Heerlijk even een ander uitzicht, een klein stukje wandelen en zelfs een paar kilometer op de fiets. Normaal niet de moeite waard om te melden, maar voor mij wonderen van vooruitgang en herstel. Donderdag hoop ik weer terug te zijn in Lopik. Onze zoon komt dan terug van een lange reis door met name Vietnam. Wij zien er naar uit hem weer te zien en vast te houden.

Gisteren (zondag) luisterden we naar de kerkdienst via internet. Het was fijn om de warme stem van ds. Wilfred van Rijn weer te horen. Wilfred en Arine zijn vrienden van ons. Hij was het die de leiding had bij mijn ziekenzalving. Zijn boodschap sprak me aan. Ik ga die hier niet herhalen, dan moet u maar even terug luisteren. Maar wat mij opnieuw verraste was dat iedereen geroepen is om Jezus te volgen. Wanneer je in de dagen van Jezus een Rabbi/leermeester wilde volgen moest je aan strenge voorwaarden voldoen. Wanneer je toestemming van een rabbi kreeg om hem te volgen, was je ‘de man’! Jezus nodigde mensen uit om Hem te volgen. Toen en vandaag. Wat mooi!Gewoon volgen, van richting veranderen. Vaak gaat dat met vallen en opstaan. Tenminste, zo gaat dat bij mij.

In een wereld op de kop zijn juist wij geroepen om te zeggen wat Jezus zei, te zien wat Jezus zag en te doen wat Jezus deed. Op zoveel plaatsen gaan bommen af en doen mensen elkaar vreselijke dingen aan. Miljoenen mensen leven in diepe armoede en ziekenhuizen liggen vol met gewonde mensen. Soms voel je je gewoon schuldig als je gewoon op een terras in vrede een kopje koffie drinkt. Dan voel je je machteloos en klein.

In het volgen van Jezus kun je meer dan je denkt: woorden en daden van vrede en vergeving spreken en doen. Dat is al heel wat. En vergeet niet, hiertoe krijg je elke dag kansen.

De apostel Paulus, ook een volger van de Heer zegt: leef in vrede met alle mensen! Een mooie opdracht voor jou en mij. Zo kan je iets laten zien van de Vredevorst.

Heb een goede zomerweek. Geniet van het goede en leef uit genade.