Lieve mensen,

Wij lezen het Nederlands Dagblad, maar vanmorgen keek het Algemeen Dagblad bij ons door de brievenbus. Ach, dat deed me even terug denken aan de tijd dat ik ’s morgens in alle vroegte kranten rondbracht in ‘ t Harde. Voor schooltijd vroeg uit bed en dikwijls moest mijn moeder me roepen. Met een slaperig gezicht bediende ik mensen door de Volkskrant en Trouw rond te brengen. Geheel in de lijn van verwachting zat de Volkskrant links in mijn fietstas en dagblad Trouw rechts. De eerste twee kranten gingen naar twee buren in een twee onder een kap woning. Op een regenachtige ochtend hing daar een groot papier aan de voordeur: Hier de Volkskrant en bij de buren Trouw. Ik heb het volgens mij nooit meer fout gedaan. Toch vind ik dit nu geen charmante oplossing voor onze krantenjongen of -meisje. We wachten het wel af en lezen vandaag de krant uit de andere zijde van de fietstas.

De regio bijlage van het Algemeen Dagblad maakte vanmorgen melding van veel geweld: op een parkeerplaats bij De Meern werd een auto doorzeefd met kogels, een ruzie in een café in IJsselstein en een verkeersconflict niet ver hier vandaan. In de krant vond ik geen melding van het feit dat het vandaag de internationale dag van de vrede is. Overal ter wereld worden er op de Internationale Dag van de Vrede activiteiten georganiseerd die kunnen bijdragen aan meer vrede. Kofi Annan heeft zelfs voorgesteld om iedere 21 september om 12.00 uur een minuut stilte in acht te nemen. Eigenlijk wel mooi! Vrede begint bij stil worden en bezinnen.

Gisterenmorgen werden we samen stil en beleefden we een fijne kinderdienst. In samenwerking met de scholen hadden we het thema bedacht: de kracht van woorden. Woorden hebben power en kunnen je raken. Onaardige en boze woorden blijven lang bij je. Ze beschadigen jouw hart en zorgen voor vervelende littekens. Ik merk dat ook in de pastorale gesprekken. Mensen hebben veel last van negatieve woorden die over hen zijn uitgesproken. Negatieve woorden kunnen gaan werken als een vloek waar je maar moeilijk van los kan komen. Daar moet je zowaar van bevrijd worden! Maar het is ook waar dat je van aardige en positieve woorden opknapt. Je hart gaat er van stralen en je voelt je er beter door. Ook positieve woorden blijven lang bij je. Ik probeerde dit duidelijk te maken door een historisch verhaal dat ik afgelopen week van een van mijn zwagers hoorde. Daarna probeerde ik met een groot papieren hart te laten zien wat woorden kunnen doen. Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat het hart afbrokkelt door de slechte woorden en dat het sterk en heel wordt door goede woorden.

Het bijbelse woord ‘zegenen’ betekent letterlijk: goede woorden zeggen. Dat is wel mooi! Als je goede woorden tegen de ander spreekt, zegen je de ander. Als je slechte woorden tegen de ander spreekt, vervloek je de ander. Het lijkt zo makkelijk, maar de praktijk is vaak zo anders.

Vandaag is het de dag van vrede. Vrede begint dan misschien wel met het spreken van goede woorden. Probeer het vandaag maar eens: goede woorden spreken. Dat is een mooie opdracht en u mag er op rekenen dat er dan iets verandert. Na de zegenwoorden in de kerk zongen de leerkrachten de kinderen een zegenlied toe. De tekst van dit lied geef ik u graag mee voor deze week als woorden met kracht!

De Here zegent jou en Hij beschermt jou, Hij schijnt zijn licht over jouw leven.
Hij zal genadig zijn en heel dicht bij je zijn, Hij zal zijn vrede aan je geven.

Ik wens u een goede week onder de zegen van de Heer. Hartelijke groet ds. Wouter