Lieve mensen,

Mag ik dan bij jou

Vanmorgen moet ik even iets langer nadenken over de onderwerpen voor deze aflevering. Meestal spelen er wel zaken die ik aardig vind om met u te delen. Er is ook wel iets in mijn hoofd, maar ik weet niet zo goed hoe ik het onder woorden moet brengen. Het gaat over gezondheid. De laatste tijd, en dat komt meestal met vlagen, komt het onderwerp ziekte en dood zo vaak aan de orde. Mensen uit de naaste omgeving die ziek worden, een ongeluk krijgen of zelfs sterven. Als het bij een ander is, vinden we het erg, maar ons leven gaat weer door totdat…

Gisterenavond keken we even naar het laatste deel van het programma De TVshow met Ivo Niehe. Het ging over een gezin waarvan de vader onlangs jong overleed aan de dodelijk spierziekte ALS. Hij was begin vijftig. Ik vond het indrukwekkend om te zien en te horen hoe hij, zijn vrouw en twee kinderen hiermee omgingen. Slechts enkele maanden na het sterven van de man kreeg zijn vrouw vage klachten en ging ermee naar de specialist. Niet lang daarna werd duidelijk dat zij aan dezelfde ziekte lijdt. Hoe is het in vredesnaam mogelijk. Wat een verdriet en ontreddering. Het interview was met haar en met de twee kinderen. Bij haar gaat de ziekte erg snel. Het was een emotioneel gesprek. Wat is die vrouw dapper en wat zijn de kinderen jong volwassen geworden, in evenwicht en moedig.

Het kan niet zijn dat zo’n gesprek, ook al ken je die mensen helemaal niet, niets met je doet. Het bepaalt ons erbij hoe belangrijk gezondheid is. We zijn ons er vaak niet van bewust, maar ik zeg het nogmaals graag ‘geniet van het leven, leef bewust en wees dankbaar, want het kan zo ineens anders zijn’. Het helpt ook weer om onze eigen kwaaltjes en ongemakken te relativeren. We zeuren vaak over kleine zaken, maar wanneer zich dan iets groots en heftigs voordoet dan blijken we als mens ook weer veel aan te kunnen. Het viel me op dat het gezin van het intervieuw het leven een goed cijfer gaf. Ook als je ziek bent, ben je waardevol en kun je genieten van andere dimensies die zich dan openbaren. Een daarvan is innerlijke rust en vrede. Je hoeft je dan niet meer te bewijzen, je mag zijn wie je bent.

We hebben mooie oktoberdagen. De zon schijnt en de temperatuur is mild. Gisterenmiddag hebben we genoten van een wandeling bij het kasteel van Haarzuilen. Het was er sprookjesachtig mooi met alle herfstkleuren, vallende eikels en zonnestralen door het bladerdek. Geluk ligt zo dichtbij en de schoonheid van de schepping vertelt over de grootheid van de Schepper. Gisterenavond was ik onderweg naar Herwijnen voor een evangelisatiedienst. Daar de tijd verzet was, viel de avond al vroeg. Ik genoot, ja gewoon op de A2, van de mooie roze luchten veroorzaakt door een prachtige zonsondergang. En ik dacht aan de schoonheid van de Heer. Telkens roept Hij ons door de natuur om Hem te dienen en te proeven hoe goed de Heer is. Ook vandaag is het een mooie dag. Misschien heeft u even tijd om dankbaar te kijken naar alles wat Hij ons schenkt in de natuur.

Zaterdagavond mochten we samen een dankdienst voor een vijfentwintigjarig huwelijk met elkaar vieren. Het thema was: liefde is de bron. Het was een mooie dienst met prachtige liederen. Mooie songs met een goede tekst kunnen me diep raken. Zo werd ik vooral geraakt door een lied van Claudia de Breij. Het lied heet ‘Mag ik dan bij jou’ Ik geef u graag het laatste deel met dit lied mee voor de komende week. Als je wilt, kun je overall waar ‘jou’ of ‘jij’ staat, ook ‘U’, met een hoofdleter invullen.

Mag ik dan bij jou schuilen. Als het nergens anders kan? En als ik moet huilen, droog jij mijn tranen dan?

Als het einde komt, en als ik dan bang ben, mag ik dan bij jou? Als het einde komt, en als ik dan alleen ben, mag ik dan bij jou? Heb een goede week onder de zegen van de Levende Hartelijke groet ds. Wouter