Lieve mensen,

Toch een stralend beroep

Terwijl warmterecords worden gebroken, zaterdag 7 november werd het maar liefst een slordige 18 graden, ben ik voorzichtig bezig met de eerste opzet voor de kerstnachtdienst. Dit jaar houden we op kerstavond maar liefst twee diensten. De eerste dienst begint om 19.30 uur en de tweede om 22.00 uur. Dit is om alle mensen die willen komen een plaatsje te bieden en kerst feestelijk in te luiden. Het koor El Shaddai zal in beide diensten zingen en het thema wordt ‘Kerst maakt de wereld mooier’. Ik vind het altijd wel fijn als de liturgie al vroeg in de steigers staat, de preek komt meestal een enkele dag voor dat het zo ver is. Maar voorlopig is het dus nog flink warm. Goed voor de energierekening, maar de ‘winterjassen-verkopers’ hebben het maar slecht. Elk nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen. Wie weet hoe de meterologische omstandigheden met kerst zullen zijn.

In onze tuin hebben we twee vijgenbomen en een kakiboom. Een kaki is een turkse vrucht. Ze smaakt heerlijk zoet en is vanaf eind oktober op de markt te koop. De vrucht heeft geen pit, is zo groot als een flinke sinasappel en bevat veel vitamine C. Ik vind ze heerlijk. Een jaar of vijf terug kreeg ik de kakiboom op mijn verjaardag. Al die jaren droeg de boom geen vrucht. Naar bijbels voorbeeld groef ik er nog eens om heen, deed er mest bij en zei bij mijzelf: als hij nu geen vrucht gaat dragen houw ik de boom om en zal hem verbranden. Maar wat dacht u, dit jaar draagt de boom voor het eerst vrucht. Al het blad is er ondertussen afgevallen en de vruchten hangen als oranje lampionnen aan de boom. Decoratief al zeer fraai en ik ben benieuwd of ze echt helemaal rijp gaan worden en smaken. Ze mogen nog even blijven hangen, zeker tot begin december, maar als het hard gaat vriezen, moeten ze geplukt worden. Door het warme weer hangen de vijgenbomen ook nog vol met vruchten. In het weekend hadden we van de rijpe vijgen lekkere vijgenchutney gemaakt, heerlijk bij een stukje kaas of vlees en nog gezond ook. Ook van deze vijgenbomen zijn de bladeren al gevallen. Wel een mooie metafoor voor ons leven. De bladeren vallen, maar de vruchten blijven.

Sinds 2004 wordt op 8 november ‘De dag van de Stralende beroepen gevierd’. Wat zijn nu ‘stralende beroepen’? Wie bepaalt dat eigenlijk. Doe je dat zelf? Ik dacht van wel en concludeerde dat ik een stralend beroep mag uitoefenen of zoals u wilt: een stralende roeping. Wat is er voor nodig om je werk als een stralend beroep te ervaren? Waar moet het aan voldoen? Om kort te gaan zouden we kunnen zeggen: het is helpend als je je werk met liefde en aandacht kan doen. Welnu ik houd van mijn werk en doe het met plezier. Er is natuurlijk altijd veel te doen, te vergaderen te bezoeken en te regelen en soms is het heftig, ontroerend en ingrijpend, maar toch: ik houd van mijn werk en doe het met hart en ziel. Ik zou niet anders willen en misschien ook niet anders kunnen. Ik heb veel vrijheid als het gaat om dagindeling en ik maak prachtige gesprekken en momenten mee. Dikwijls gaat het de diepte in en ook in de moeilijke momenten van het leven mag ik aanwezig zijn en iets van Gods stralende liefde en aanwezigheid delen. Kortom:ik ervaar mijn werkzaamheden als vallend onder de stralende beroepen.

Toen ik verder ging googelen op De dag van de Stralende beroepen, ontdekte ik dat ik het veel te vrij had uitgelegd. Het is een dag om stil te staan bij de medische stralingstoepassingen in de gezondheidszorg. Op 8 november 1895 ontdekte professor Röntgen de werking van straling voor de diagnostiek in de gezondheidszorg. Oké, het gaat dus om medische beeldvorming en radiotherapie met betrekking tot de behandeling van patiënten. Het gaat dus om de beroepsgroep die werkt met medische straling. Dit is belangrijk en verantwoordelijk werk. Het is goed dat er aandacht voor is en dat deze mensen in het zonnetje worden gezet. Maar toch blijft het een beetje knagen. In snap de woordspeling wel, maar de aanduiding ‘stralende beroepen’ is toch wat verwarrend. Een ieder die zijn werk met liefde en overtuiging doet, laat zijn of haar beroep stralen. Iemand in de verpleging, het onderwijs, de bouw, op de boerderij, op kantoor of waar dan ook, kan

stralend aanwezig zijn. Dan mag je toch zeggen: ik heb een stralend beroep.

Doe deze week je werk met liefde en aandacht. Laat je persoonlijkheid uitkomen in je werkzaamheden en sta in je kracht. Dan mag je stralend aanwezig zijn. Ik sluit graag af met een kort bijbelwoord.

“Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen”. Kolossenzen 3: 23

Heb een goede week onder de zegen van de Levende Hartelijke groet ds. Wouter