zwarte water 2Lieve mensen,

Met de vraag in mijn hoofd ‘wat zal ik schrijven’ kijk ik uit raam in het ‘zwarte’ water van de Lopikse Wetering. ‘Geen goede inspiratiebron’, zo denk ik. ‘Kijk omhoog’, maar het regent en het is nog wat donker. ‘Maar let op, een streepje blauwe lucht…’ Vandaag is de kortste dag van het jaar en zal gevolgd worden door de langste nacht. Dit betekent dat de zon vanavond om precies half vijf ondergaat en morgenochtend pas weer opkomt om exact kwart voor negen. Geen reden om te somberen want we gaan wat het licht betreft weer de goede kant op. Zo rond Driekoningen is dat al goed merkbaar. Maar ook met kerst. Het licht van God is aanwezig in onze wereld. Temidden van alle donkerheid schijnt het licht dat overwint. Zoek het in de kleine dingen. In de verhalen van Advent zien we ook dat het bijzondere van God zichtbaar wordt in het gewone. Het unieke vindt plaats in het allerdaagse. Heb er oog en hart voor want het licht van God valt door kieren van ons bestaan en weerkaatst in het zwarte water.

Op Kerstavond hebben we twee kerstdiensten. De eerste begint om 19.30 uur en de tweede om 22.00 uur. Het koor El Shaddai zal in beide diensten zingen en ik mag voorgaan. Het wordt nog een hele uitdaging om alles in goede banen te leiden. Zeker het ‘wisselmoment’ zal even kritiek kunnen zijn. Maar met oog en aandacht voor elkaar zal het vast goed gaan. Uiteindelijk gaat om jouw beleving bij de diensten. Het thema voor beide vieringen is: Kerst maakt de wereld mooier. Op de morgen van kerst is er om half tien de traditionele kerstdienst met ons eigen kerkkoor. Ik vind het fijn om in de kerk te zijn, het voelt als met familie zijn. Hartelijk welkom en laat je verrassen.

Zoals vorige week gezegd, komen mijn moeder en zus op ‘derde kerstdag’. Nu hebben we het idee opgevat om tante Marleen ook te inviteren. Ze is een jongere zus van moeder. Toen ik een jaar of zestien was ging ik graag bij haar logeren. Samen met neef JP gingen we dan op mijn Kreidler naar Hasselt. Voor toen een hele onderneming. Marleen had een jong gezin en ze woonden aan het Zwarte Water. Het Zwarte Water is een rivier van 19 kilometer en stroomt van de Overijselse Vecht naar het Zwarte Meer. Er gingen spannende verhalen over het duistere water en wat zeker was, er zat veel snoekbaars. JP en ik waren dan ook de ganse dag te vinden op kade van de rivier, om te vissen. We waren er graag omdat het anders was dan thuis en er mocht meer. Tante vond het niet erg een pakje Drum te zien prijken in het spijkerjasje en we bleven met cola en chips tot zij bijna omviel van de slaap. Vele jaren was het enige contact via de kerstkaart, nu gaat ze komen. Kerst is ook weer familiebanden aanhalen. Ik ben benieuwd of ze het allemaal nog weet van het Zwarte Water en de grote snoekbaarsen die we boven toverden.

Ik wens u allen een inspirerend en feestelijk kerstfeest.

Light of the word. You stepped down into darkness.
Opened my eyes, let me see. Beauty that made this heart adore You. Hope of a spent with You.
Here I am to worship.
Her I am to to bow down.
Here I am to say that you’re my God.

Hartelijke groet ds. Wouter