Lieve mensen,

Hengelen in de emel

Kerst ligt al achter ons. Wij hebben prachtige diensten gehad. Op de kerstavond twee diensten met El Shaddai. Tweemaal waren alle stoelen bezet. We hadden nog een bijzondere gast in de diensten, namelijk Blurbje de goudvis. Hoe kan je nu met een goudvis communiceren? Dan moet je wel eerst een goudvis worden, of te wel ‘geïnvisneerd’ worden. God kwam en komt dichtbij door mens te worden en naast ons te staan. Fijn om met zoveel verschillende mensen samen te zijn en het feest van de geboorte van Christus te vieren. Ik werd vooral geraakt door het prachtig gezongen lied ‘Pie Jesu, Agnus Dei, qui tollis peccata mundi’. Dit betekent ‘barmhartige Jezus, Lam van God, dat de zonde der wereld draagt’. Kerst is een nieuw begin op weg naar Goede Vrijdag en Pasen.

Toen ik een puber was en behoorde tot de jeugdgroep van onze geloofsgemeenschap in Oldebroek was er op tweede kerstdagavond een afsluitende kerstviering in het ‘Noorderhoekie’. Dit was het dorpshuis van de buurtschap Noordeinde, op steenworp afstand van Oldebroek. De legendarische natuurijsschaatser ‘Dolle Dries’ woonde daar toen ook. Die afsluitende viering was altijd wel spectaculair. We zaten op gammele houten bankjes en er stond een echte kerstboom met brandende kaarsen. Eigenlijk een levensgevaarlijke situatie, maar goed op enige rookontwikkeling na liep het in mijn beleving elk jaar weer goed af. Wat ik me vooral herinnerde is dat iemand uit dat kleine plaatsje het kerstverhaal vertelde. De verteller had moeite met het juist plaatsen van de letter ‘h’. Elk jaar opnieuw had hij het over ‘de hengelen in de emel’. Dit vonden wij fantastisch. Blijkbaar was er niemand die de man hielp om het anders te doen. Maar goed dat hoorde er toen bij. Zonder de ‘hengelen in de emel’ was ons kerstfeest niet goed afgesloten. Toch vind ik het nu ook wel genadig dat we op de tweede kerstdag geen kerkdienst meer hebben.

Moeder en tante Marleen zijn geweest evenals de kinderen. Wij voelden ons rijk en genoten van het samenzijn. Geluk zit in de kleine dingen en dat ik me daar bewust van ben. Tante Marleen praatte alsof ze de schade van de afgelopen jaren wilde inhalen. Mijn moeder gedroeg zich weer als haar grote zus en maande haar soms zonder enige schroom tot kalmte.

Nu bevinden we ons weer tussen kerststol en oliebol. Wegens drukke werkzaamheden is er dit jaar geen ‘oliebolleninstuif’ bij ons thuis. Ik laat het bakken maar even aan anderen over. Wil je oliebollen kopen voor het goede doel dan kan dat van 9.00 uur tot 15.00 uur bij ‘Maaike naar Ghana’ Lopikerweg Oost 74. Op Oudejaarsavond sluiten we als gemeente het jaar af met een kerkdienst om 19.30 uur. Het is goed om samen stil te staan bij het jaar dat voorbij is. Op Nieuwjaarsmorgen houden we om 10.00 uur een ochtendgebed in de kerkzaal. Welkom. Doe voorzichtig aan met vuurwerk en graag tot ziens.

Ik sluit deze laatste blog van het jaar 2015 af met een paar woorden van het mooie lied ‘God be with you till we meet again’

Ga met God en Hij zal met je zijn: bij gevaar in bange tijden,
over jou zijn vleugels spreiden. Ga met God en Hij zal met je zijn.

Ga met God en Hij zal met je zijn, tot wij weer elkaar ontmoeten,

in zijn naam elkaar begroeten. Ga met God en Hij zal met je zijn.

Hartelijke groet ds. Wouter