nieuwjaar-011Lieve mensen,

Het nieuwe jaar is begonnen en ik moet zeggen, het went al snel. Januari, en er ligt een heel  jaar voor ons. Niet helemaal onbeschreven want in de agenda staat al weer wat er allemaal gedaan moet worden en waar we verwacht worden. Toch heeft het nieuwe ook weer iets van betovering zoals een nieuwe jas. Je voelt je een beetje nieuw. Aan het begin mogen we ook weer weten dat boven ons leven de zegen van God is. Maar goed er moet ook gewoon gewerkt worden en de kinderen gaan weer naar school. Laten we ons realiseren dat we leven in de schepping van God en dat we geroepen zijn om elkaar te helpen en te zegenen. Probeer grip te houden op je eigen leven en leef bewust en met aandacht.

Pas vertelde iemand tegen mij dat hij God meer en meer ervaart als aandacht. Het leek me wat liberaal, maar goed er zit wel iets moois in. God heeft aandacht voor de mens en voor onze zorgen en problemen en onze schuld. God is één en al aandacht voor zijn wereld. Met de uitspraak kon ik instemmen als we God ook kunnen ervaren als Rechter en als Liefde. God is altijd meer, groter en anders dan wij ons kunnen voorstellen. Wel hebben we beelden en gedachten nodig om bepaald te worden bij God de Koning van deze wereld en de Heer van ons leven. Zo gebruik ik al heel wat beelden die ook in de bijbel voorkomen. Dat we in het nieuwe jaar verder verrijkt mogen worden in ons geloof en vertrouwen in de Heer.

Rondom kerst en Oud en Nieuw gebeurt er wellicht iets wat onze bijzondere aandacht vraagt. Zo ook dit jaar. Op tweede kerstdag overleed een gemeentelid en ook op de laatste dag van het jaar. Het afgelopen weekend stierf iemand uit onze kennissenkring en we hoorden in onze familie over een bedreigende ziekte. Het is zo maar weer anders en voor je het weet sta je bij een geliefde die het leven liet. Dat hoort ook bij ons leven, hoe moeilijk ook. In alles probeer ik maar weer om trouw en liefdevol aanwezig te zijn en te geloven dat de Heer ons leidt op wegen van goedheid en zegen. Leef met aandacht en wees je er van bewust dat je betekenisvol aanwezig kan zijn. Hier hoef je geen studie voor te volgen. Het hart op de goede plaats en letten op het belang van de ander zijn al mooie ingredienten voor helende ontmoetingen.

Gisterenmorgen was ik weer even terug in de gemeente van Andel waar wij vele jaren hebben gewoond en gewerkt. Zaterdag 2 januari was het precies twintig jaar geleden dat we verhuisden vanuit Elburg naar het Land van Heusden en Altena. Wat was het weer fijn om te ontmoeten en elkaar in zijn naam te begroeten. In het zien van elkaar komen zoveel herinneringen naar boven die ook weer heilzaam en inspirerend zijn. Het is niet goed dat de mens alleen is, zo staat aan het begin van de bijbel. Dat geldt niet alleen voor de relatie tussen twee mensen maar ook in de breedte. Wat een rijkdom als je mag leven in relaties. Hierin voel ik me zeker gezegend en zeg: mijn beker vloeit over. In de avond was ik Ottoland. Voor de dienst waren we even in de zogenaamde consistorie. Meestal is dat een wat duf en saai kamertje, maar deze was echt gaaf en gezellig en zou niet mistaan in de nieuwste VT-wonen. In een plezierige ruimte krijg je voor in mijn beleving meteen een ander gevoel en andere gesprekken. Ik zal er eens met het college van Kerkrentmeesters over spreken. Later in de avond waren we nog even met de jongeren van de jeugddienstcommissie bij elkaar. Fijn om te ervaren hoe positief en enthousiast ze bezig zijn met de jeugddiensten voor het nieuwe jaar. De eerste drie jeugddiensten gaan over het leven van Job. De thema’s zijn: Don’t give up (24 januari); Verkeerde vrienden (13 maart)  én A new Job (22 mei). Briljant dat ze zo samen een aangrijpend bijbelverhaal met een frisse kijk ter sprake willen brengen in de jeugddiensten. Goed om elkaar te steunen en constructief aanwezig te zijn.

Ik wens u en jou van harte een goed en gezegend nieuwjaar en sta open voor het nieuwe dat God in jouw leven wil schenken.

Graag geef ik u nog een paar woorden mee van Lied 84A uit het Nieuwe Liedboek getiteld ‘Wat hou ik van uw huis’

Ja liever één dag dicht bij U,

dan duizend dagen zonder U.

Liever bij U aan de drempel

dan binnen te zijn in een duistere tent.

Hartelijke groet ds. Wouter