Lieve mensen.

genieten-van-de-kleine-dingen-is-waar-het-om-gaat-de-spreuk-op-deze-1392496508-van-ippyswoondeco1Na de ochtendwandeling loop ik meestal even langs de bakker om een broodje te halen. Iemand was me voor, bestelde een paar broden en vroeg er vervolgens een plastic tas bij. De ‘bakkerin’ wist te vertellen dat ze geen tasjes van plastic meer mag verstrekken of de klant moet er voor betalen. De klant was onaangenaam verrast, vond het maar niets en mopperde ‘het gaat toch nergens over’. Daar ik de vroege ochtendvrede niet wilde verstoren, hield ik mijn mond. Van de regel was ik niet op de hoogte en thuis heb ik het even nagezien. Het gaat wel ergens over. Volgens de officiële site van de Rijksoverheid gebruiken alle consumenten in Nederland samen 3.000.000.000 (3 miljard) plastic tasjes per jaar. Dat is veel, te veel. Een deel van dit plastic komt in de natuur en uiteindelijk in de zee terecht. Wanneer heel Europa deze regel serieus neemt, en dat is de bedoeling, dan maakt dat een groot verschil.

Een groot effect begint altijd klein. Net zoals met geloven. Jezus zegt: als je een geloof hebt als een mosterdzaadje dan kun je bergen verzetten. Zoals een mens klein begint, zo gaat het ook met veranderingen. Wil je de sfeer op je werk of thuis veranderen begin dan zelf om kleine dingen anders te doen. Daar is aandacht voor nodig. Gisteren in de kerk lazen we over de doop van Jezus. Na de doop was Hij aan het bidden en toen ging de hemel open. Het begint klein, met een gebed, een moment van aandacht, dan kan de hemel zomaar opengaan over jouw leven. Andersom is ook waar. Grote problemen begonnen eenmaal ook klein. Een klein verschil van mening, een woord verkeerd gezegd, elkaar niet goed begrepen, de keuze voor de vrucht van de boom in het paradijs. Je hebt zo maar ‘de poppen aan het dansen’ en voordat je het weet is er meer stuk gemaakt dan je lief is. Hoeveel familiedrama is er niet klein begonnen. Let op de kleine dingen en maak het verschil.

Afgelopen zaterdag waren we aan het einde van de middag in Oldebroek. Mijn schoonouders waren jarig en vierden dat met een gezamenlijke maaltijd. We waren met honderd mensen: kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, aangetrouwden en een paar vrienden. De grote vrees van mijn schoonmoeder dat er niet genoeg zou zijn, was wederom ongegrond. Haar liefdestaal is zorgen en dat doet ze graag en goed. Ruim zestig jaar geleden begonnen ze samen, een klein begin. We hadden een gezellige en waardevolle ontmoeting met elkaar. Goed om elkaar weer eens in de ogen te zien en te vragen hoe het gaat. De setting is zo dat we samen ook konden zingen en bidden. Dat geeft een diepere verbondenheid met elkaar. Wel is er iets veranderd. Schoonvader Johan heeft een moeilijk bericht gehad. Hij is opnieuw ziek, uitzaaiingen en het ziet er niet zo mooi uit. Het wonderlijke is dat hij er (nog) niets van merkt. Het begint klein, maar zijn nieuwe levensjaar en daarmee dat van mijn schoonmoeder en het grote gezin, staat wel in een ander daglicht. Toch voerde de dankbaarheid de boventoon en dat is mooi als dit zo kan.

Saskia & Serge zongen in de jaren zeventig ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’. Als je blij bent met kleine, leuke dingen word je veel gelukkiger dan wanneer je zoekt naar het grote en onbereikbare. En weet je wat ook nog aardig is: die kleine dingen zijn vaak nog gratis ook.

Ik sluit af met een paar woorden van psalm 103

Prijs de Heer mijn ziel,
vergeet niet één van zijn weldaden Liefdevol en genadig is de Heer,
Hij blijft geduldig en groot is zijn trouw.

Hartelijke groet ds. Wouter