blue mondayLieve mensen,

Het is weer ‘Blue Monday’. Sinds 2005 wordt de derde maandag van januari zo genoemd omdat het de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Maar waarom zou je nu juist op deze maandag het meest depri zijn? De bedenker van Blue Monday zegt dat mensen tot de conclusie komen dat de goede voornemens niet gelukt zijn, er weinig daglicht is, je bankrekening geplunderd en je januarisalaris nog niet binnen is; de zomervakantie nog ver weg, bovendien zo wordt gezegd: alles blijft hetzelfde. Ik vind het maar wat somber. In de kerk noemen we deze periode de tijd van Epifanie, de verschijning van de Heer. En van Paulus leren we ‘Wees altijd verheugd’ en ‘Dank God onder alle omstandigheden’. Bedenker van Blue Monday, Cliff Arnall, berekende overigens ook de mooiste dag van het jaar. Die valt volgens hem rond 25 juni. Maar goed, het sombere daarvan is, dat 25 juni nog ver weg is.

Onze krant had vanmorgen veel aandacht voor de blauwe maandag en gaf wat aardige suggesties om juist van deze dag een positieve dag te maken. Die suggesties wil ik graag met jou delen en ik voeg er zelf nog een paar toe. Het is goed om een ander geluid te laten horen, immers de zon schijnt en de week is nog jong. Vier je leven, juist op deze dag. Neem tijd om een kopje thee of koffie te drinken; luister naar mooie muziek, maak een wandeling, draag mooie kleding, trek een smiley en doe iets voor een ander. Wellicht zeg je vanavond dan: dit was een fijne maandag.

Nu we het toch over ‘blauw’ hebben, vertel ik nog maar iets over de zogenaamde Blue Zones. Gisterenmorgen in de kerk heb ik er ook wat over gezegd. Blue Zones, ofwel ‘Blauwe gebieden’ zijn gebieden in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven en met gemak honderd jaar worden. Hoe dat komt? Welnu daar is onderzoek naar gedaan en van dat onderzoek is natuurlijk weer een heel verhaal gemaakt en in boekvorm uitgegeven. Het boek draagt de titel: De blue zones methode. Het aardige van dat boek is dat het dicht bij de praktijk komt en allemaal haalbaar lijkt. Zo is de gehele theorie teruggebracht tot negen regels om ‘gezond honderd te worden’. Je kan je eigen blauwe zone beginnen door je aan de regels te houden. Ik noem een paar van die regels: Loop naar vrienden, werk en winkel; heb elke dag een doel; eet niet teveel; woon wekelijks een geloofsdienst bij; zet gezin en familie op een belangrijke plaats en blijf je partner trouw. En zit u al een beetje in de blauwe zone? Ik geloof zeker dat het goed is om zo natuurlijk

mogelijk te leven. Geloof speelt daarbij in mijn beleving een belangrijk rol. De bijbel leert ons al om goed op ons lichaam te passen, niet overmatig te zijn met alcohol en spijzen, de erediensten niet te verzuimen, om je naaste lief te hebben en trouw te zijn aan geliefden. Het zou dus zo uit de bijbel kunnen komen. Wat ik dan een beetje mis is dat belangrijke gebod: God liefhebben boven alles. Is het niet zo dat het nu juist daar begint?

Zondagavond aanstaande is er een speciale jeugddienst met prachtige liederen en je wordt ook weer genodigd om in de ‘heilige vrijheid’ zelf een bijdrage aan de eredienst te leveren. Je kan bijvoorbeeld een kaarsje op het kruis zetten of een briefje schrijven aan God. Er zal veel muziek en zang zijn. Na de dienst is er koffie of wat fris. Welkom.

Ik sluit af met tekst uit Romeinen 12

Laat uw enthousiame niet bekoelen,
maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. Hartelijke groet ds. Wouter

is weer ‘Blue Monday’. Sinds 2005 wordt de derde maandag van januari zo genoemd omdat het de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Maar waarom zou je nu juist op deze maandag het meest depri zijn? De bedenker van Blue Monday zegt dat mensen tot de conclusie komen dat de goede voornemens niet gelukt zijn, er weinig daglicht is, je bankrekening geplunderd en je januarisalaris nog niet binnen is; de zomervakantie nog ver weg, bovendien zo wordt gezegd: alles blijft hetzelfde. Ik vind het maar wat somber. In de kerk noemen we deze periode de tijd van Epifanie, de verschijning van de Heer. En van Paulus leren we ‘Wees altijd verheugd’ en ‘Dank God onder alle omstandigheden’. Bedenker van Blue Monday, Cliff Arnall, berekende overigens ook de mooiste dag van het jaar. Die valt volgens hem rond 25 juni. Maar goed, het sombere daarvan is, dat 25 juni nog ver weg is.

Onze krant had vanmorgen veel aandacht voor de blauwe maandag en gaf wat aardige suggesties om juist van deze dag een positieve dag te maken. Die suggesties wil ik graag met jou delen en ik voeg er zelf nog een paar toe. Het is goed om een ander geluid te laten horen, immers de zon schijnt en de week is nog jong. Vier je leven, juist op deze dag. Neem tijd om een kopje thee of koffie te drinken; luister naar mooie muziek, maak een wandeling, draag mooie kleding, trek een smiley en doe iets voor een ander. Wellicht zeg je vanavond dan: dit was een fijne maandag.

Nu we het toch over ‘blauw’ hebben, vertel ik nog maar iets over de zogenaamde Blue Zones. Gisterenmorgen in de kerk heb ik er ook wat over gezegd. Blue Zones, ofwel ‘Blauwe gebieden’ zijn gebieden in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven en met gemak honderd jaar worden. Hoe dat komt? Welnu daar is onderzoek naar gedaan en van dat onderzoek is natuurlijk weer een heel verhaal gemaakt en in boekvorm uitgegeven. Het boek draagt de titel: De blue zones methode. Het aardige van dat boek is dat het dicht bij de praktijk komt en allemaal haalbaar lijkt. Zo is de gehele theorie teruggebracht tot negen regels om ‘gezond honderd te worden’. Je kan je eigen blauwe zone beginnen door je aan de regels te houden. Ik noem een paar van die regels: Loop naar vrienden, werk en winkel; heb elke dag een doel; eet niet teveel; woon wekelijks een geloofsdienst bij; zet gezin en familie op een belangrijke plaats en blijf je partner trouw. En zit u al een beetje in de blauwe zone? Ik geloof zeker dat het goed is om zo natuurlijk

mogelijk te leven. Geloof speelt daarbij in mijn beleving een belangrijk rol. De bijbel leert ons al om goed op ons lichaam te passen, niet overmatig te zijn met alcohol en spijzen, de erediensten niet te verzuimen, om je naaste lief te hebben en trouw te zijn aan geliefden. Het zou dus zo uit de bijbel kunnen komen. Wat ik dan een beetje mis is dat belangrijke gebod: God liefhebben boven alles. Is het niet zo dat het nu juist daar begint?

Zondagavond aanstaande is er een speciale jeugddienst met prachtige liederen en je wordt ook weer genodigd om in de ‘heilige vrijheid’ zelf een bijdrage aan de eredienst te leveren. Je kan bijvoorbeeld een kaarsje op het kruis zetten of een briefje schrijven aan God. Er zal veel muziek en zang zijn. Na de dienst is er koffie of wat fris. Welkom.

Ik sluit af met tekst uit Romeinen 12

Laat uw enthousiame niet bekoelen,
maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. Hartelijke groet ds. Wouter