Lieve mensen, Aktie-1Het is er altijd druk en je kan er voor een paar euro Forever Friends-foto-lijstjes kopen en nog zeker zesduizend andere producten. Het assortiment is er zeer gevarieerd en wisselt continue. Je kan er terecht voor tandpasta, doe-het-zelfartikelen, voedsel en zelfs kleding. De enige overeenkomst tussen het aanbod is dat het allemaal voor een lage prijs is. In een tijd dat vertrouwde winkelketens verdwijnen en de winkelstraten almaar leger raken, schieten ze uit de grond: Action. Petje af voor de succesformule en ik gun het winkelend publiek gerust het welgelukzalige action-momentje. Toch zul je mij hier niet zo vaak tegenkomen. Het is mij er te onrustig en te druk. Eenmaal binnen slaat de koopdrang ongenadig hard toe. Mensen lijken in trance te raken en gaan naarstig opzoek naar wat ze niet echt nodig hebben. Bovendien heb ik er geen goed gevoel bij als aan mij verdiend wordt bij een artikel van een euro. Daar kan ik slecht tegen en ik zeg altijd maar, als je niets koopt, heb je 100% korting.

Maar goed ik ga natuurlijk geen enkele winkel afkraken. Het gaat mij eigenlijk alleen even om de naam. Die is zeker aardig gevonden. Mensen houden van actie en dus ook van Action. Dat is wat in de beleving van veel mensen in de kerk ontbreekt: actie.  De kerk zou meer in actie moeten komen en laten zien waar ze voor staat als het gaat om de grote problemen van onze tijd. De boodschap in de kerk is al vele honderden jaren dezelfde en de inhoud van de liederen idem dito. Toch worden we in de kerk wel opgeroepen om in actie te komen voor recht en gerechtigheid, om barmhartigheid te tonen en mensen te helpen, om handen en voeten te zijn van het Evangelie van Jezus Christus, om in woord en daad te getuigen van Gods liefde en vergeving.

Mensen houden van actie. Ik keek eens even welke acties er nu spelen in ons dorp. Als je er oog voor hebt, zijn het er best veel. Ik zal er een paar noemen. Afgelopen week werden vijf inwoners bekroond met een oorkonde voor hun doeltreffende reddingsactie toen een inwoonster van Lopik met haar auto ondersteboven in de Lopikerwetering terecht kwam. Een goede en moedige actie van de redders in nood! Sinds afgelopen zaterdag heeft ons dorp een heuse jeu de boulesbaan. De mooie baan ligt in de tuin van dorpshuis De Schouw en kan voor een klein prijsje gehuurd worden. Goede actie van een groep vrijwilligers. Aanstaande donderdag en vrijdag vinden de koningsspelen plaats. Het is voor de eerste keer dat er negen basisscholen uit de gemeente meedoen. In totaal zullen er bijna duizend leerlingen deelnemen.  Ik vind het een goede actie met kansen om elkaar te leren kennen en waarderen. Woensdagavond houden we in onze kerk de jaarlijkse gemeentevergadering. Een belangrijk moment. Als lid van onze gemeente kan u in actie komen door aanwezig te zijn en u te laten informeren en mee te praten over de ontwikkelingen. Tot slot een laatste actie. Aanstaande zaterdagavond geeft het gospelkoor El Shaddai een voorjaarsconcert. Na achtentwintig jaar neemt dirigent Jan Spier deze zomer afscheid. Vele malen kwam het koor in de huidige samenstelling in actie. Nu dus voor de laatste keer en wel dichtbij in de Heilige Jacobuskerk te Cabauw.  Het concert draagt de mooie titel ‘Love will have its day’ Welkom!

Ik wens u een fijne week met mooie acties van liefde en aandacht voor elkaar. Graag sluit ik af met een mooie spreuk:

Onvoorwaardelijke liefde is het grootste geschenk dat iemand kan geven of ontvangen. 

groet ds. Wouter