Vanaf haar twaalfde zingt ze al. Met haar band Sela vertelt ze over haar geloof. Nu heeft ze zelf een album uitgegeven. Het album draagt de mooie titel ‘Uit liefde… Ik heb het over Kinga Ban. Veel mensen voelen zich aangesproken door haar authentieke presentatie en vertrouwen. In een emotioneel gesprek met  Annemieke Schrijver vertelde ze vorig jaar oktober over haar geloof en haar ongeneeslijke ziekte. In het interview zegt Kinga: “Dat is eigenlijkKinga het ergste, m’n kinderen achterlaten. Maar zelfs dat kan ik bij God leggen. God zorgt ook voor hen. En wat ik nu kan doen is hen wijzen op wie God voor mij is en wat ik ervaar. Dat vind ik wel heel belangrijk, om mijn relatie met God zichtbaar te maken en gewoon heel veel van hen te houden.” In haar nieuwe album prijken vele authentieke liederen. Eén is speciaal geschreven uit liefde voor haar kinderen. Het lied heet: In goede handen. Wees maar niet bang, jullie zullen in goede handen zijn….

Vorige week donderdagavond waren we in de Basiliek van Veenendaal voor een concert van Kinga. Samen met ongeveer 2500 mensen waren we getuige van een indrukwekkend en ontroerend optreden. Natuurlijk zorgde haar persoonlijke situatie voor een extra lading tijdens het concert, maar ze was ook krachtig en dichtbij mensen. Ik merkte dat veel liederen me raakten. Dat komt denk door de verbondenheid in geloof, maar ook doordat ik zelf heb ervaren dat het leven kwetsbaar is. Diepe levensvragen wellen dan op. Vragen naar liefde en verbondenheid. Ik zocht en vond houvast in geloof en in liefde. Maar een nacht duurde een eeuwigheid en het morgenlicht verstopt in de tijd. Loslaten is een proces dat op momenten wreed en onmenselijk kan zijn, maar ook weer kostbaar en liefdevol aanvoelen. Het geloof dat alles een gift is, en dat ik van genade mag leven, tilt mij uit boven eigen kunnen. Loslaten en vertrouwen dat je vastgehouden wordt, vallen en met je hart weten dat er goede handen zijn die lichtjes vangen zonder te knellen.

En dan werden we de afgelopen week ook nog verrast door Nina uit Bergambacht. Overtuigend won ze de populaire talentenjacht Idols. Het meisje van 18 uit onze omgeving werd in de media omschreven als ‘strenggelovig’. Zelf vindt ze het jammer dat ze zo genoemd wordt. ‘Het enige wat ze van me weten is dat ik gelovig ben. Voor de rest hebben ze me niks gevraagd’. Ondertussen maakte ze ook nog even reclame voor de Youth Alpha en schaamt ze zich niet voor haar geloof. Ik vind het mooi dat ze zo ontspannen en volledig zichzelf kon zijn. Haar moeder noemde haar een ‘nuchtere aardappel die niet gek te krijgen is’. Ik vind haar een mooi voorbeeld voor veel leeftijdsgenoten die zich gek laten maken door allerlei modellen en beelden waaraan ze zouden moeten voldoen. Niet doen, gewoon jezelf zijn, dan ben je het mooist en een echte Idol.

Ik sluit graag af met een deel van het betoverde lied van Kinga getiteld ‘Maanlicht’

Maanlicht, wend je blik naar het maanlicht, volg de stem van je dromen.

Wees bereid laat je gaan. Vind je eenmaal de zin van wat geluk ook weer is een nieuw leven breekt dan aan.

Daglicht, op de zon moet ik wachten, aan een nieuw leven denken.

Ik moet sterk zijn, vol kracht. Als het licht wordt, zal deze nacht herinnering zijn en begint een nieuwe dag. 

Fijne week. Ds. Wouter