Vannacht droomde ik over mijn moeder. Ze riep “kom eten”. Maar we kwamen niet. We waren druk met andere dingen. Ze riep nog een keer en toen was ik wakker. Ik probeerde me te herinneren waarover het verder ging in de droom, maar was het kwijt. Ik kan me zelden een droom herinneren, maar nu weet ik wel waarom ik over haar droomde. Ik had haar gisterenavond even aan de telefoon. Het praten ging moeilijk en ze klonk somber. Ze is immers sinds een week flink ziek: longontsteking, erg lage HB enzovoorts. De arts is al een paar keer geweest en komt vandaag weer. In mijn gedachten ben ik met haar bezig en maak me wat zorgen over haar gezondheid en hoe het verder moet. Ik woon het verst weg en dat maakt het soms lastig om even naar haar toe te gaan. Vorige week ben ik nog een ochtend geweest. Het was fijn, mijn zussen en broer waren er die dag ook. Ze probeerde wat te eten en hield zich waarschijnlijk beter dan ze is. Zal de droom me willen vertellen dat we zomaar geroepen kunnen worden? Ik weet het niet. Ik hoop altijd maar dat ze honderd jaar wordt. Wij hebben immers maar één moeder en die is belangrijk voor ons.

Vanmorgen viel mijn oog op een korte column in de krant. Het kwam door de titel ‘Dominee met vlekje’. Ik wist het niet maar blijkbaar wordt een predikant waar wat mee is een dominee met een vlekje genoemd. Er komen allerlei beelden in mijn hoofd: Is dat er één met een gat in zijn hand, een blauwe neus, een schoorsteen op zijnvlekje hoofd, één met losse handjes, een rokkenjager, een Einzelganger, een egoïst? Volgens het krantenbericht werd op de christelijk-gereformeerde synode eerder deze maand openlijk gesproken over ‘predikanten met een vlekje’. Officieel zijn het voorgangers die in hun gemeente zijn vastgelopen en sindsdien een stempel dragen. Vaak zijn ze losgemaakt van de gemeente en krijgen nooit meer een beroep, want zo luidt het ‘je kan beter zonder zitten dan met met een gevlekte’. Ik vind het wel een rare uitdrukking zeg! Het doet me denken aan het spreekwoord ‘er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan’. Eigenlijk is dat een grapje. Want een bonte koe is een gevlekte koe. De betekenis van dit spreekwoord is dat er niemand perfect is. Iedereen en zelfs een koe heeft wel wat vlekjes. Nu kan het natuurlijk wel zo zijn dat een predikant het zo bont heeft gemaakt dat het niet meer gaat en niet meer gepast is om voorganger in een gemeente te zijn. Dan is de schade groot voor de predikant, zijn gezin en de gemeente.

Nu ik er wat langer over denk, komt boven dat een vlekje in de volksmond altijd iets negatiefs aanduidt. Een vlekje op de lever is niet best, een vlekje op je reputatie kan schadelijk zijn. En heb je een vlekje op een wit overhemd dan kan die de wasmachine in. Met een beetje Vanish en geluk gaat de vlek eruit. Bij aartsvader Jacob hadden de gespikkelde en gevlekte schapen een bijzondere plek. Maar o wee, als er een vlek op een mensenkind zit. Geen gemeentelijke wasmachine kan baten. In het bedoelde artikel werd gesproken over ‘openheid en veilige eerlijkheid’ dat lijkt me een probaat middel bij vlekken. Een veilige gemeente waar we vlekken durven te tonen en waar we weten dat we niet perfect hoeven te zijn. Terwijl ik schrijf, komen verschillende associaties op. Ik denk aan Psalm 51. David, de man naar het hart van God, kende ook een flinke vlek op zijn leven. Hij had de schone Batseba tot zijn vrouw genomen en haar man Uria laten omkomen in de strijd. Een voorop gezet en boos plan. David hield het verborgen. Dat was schadelijk voor zijn ziel. Pas wanneer een profeet de vlek aanwijst, komt David tot inkeer en berouw. Dan roept hij het uit in de psalm “Tegen U, tegen U alleen heb ik gezondigd, ik heb gedaan wat slecht is in uw ogen. Neem mijn zonden weg en ik word rein, was mij en ik word witter dan sneeuw.” Dit is wel een heftig voorbeeld. Mooi dat het gewoon in de bijbel staat. Het wordt wel genoemd en dat is goed.

Als we naar onszelf kijken dan is het als met de bonte koe. Ieder mens heeft vlekjes. Dat hoort ook bij mensen. Niemand is perfect. Maar we zijn wel geliefd en we weten waar we met onze vlekken naar toe kunnen.

Ik wens u allen een fijne week onder de zegen van de Heer.

groet ds. Wouter