Lieve mensen, dit jaar is er de meeste afstand, in tijd gemeten, tussen de eerste adventszondag en het kerstfeest. Die eerste zondag van advent was dit jaar al op 27 november en de vierde adventszondag valt op 18 december. Volgend jaar is er in tijd gezien de minste afstand tussen de eerste advent en kerst. Dan valt de vierde adventszondag namelijk op de dag voor het kerstfeest. Dit jaar hebben we dus extra tijd om ons voor te bereiden op het feest van kerst. Lukt het u een beetje? Kunt u de extra tijd als een gift zien? Of wordt u in beslag genomen door het vele moeten en door de ergernissen die ons zelden met rust laten.  Misschien duiken er wel gevoelens op als jaloezie, verdriet, teleurstelling of angst. Al deze gevoelens mogen er zijn. In elk gevoadventel schuilt een verlangen. In jaloezie schuilt het verlangen om bemind te worden en in angst het verlangen om los te komen van de oordelen van andere mensen. Met advent mogen we opnieuw ontdekken dat we bemind worden door de Heer en door mensen. Gebruik uw extra tijd goed en ga af en toe even op de rem om te wachten op tekenen van liefde en licht. En wees even stil om te luisteren naar de stem van binnen en van Boven

Vanmorgen dacht ik even terug aan een paar grappige of wonderlijke uitspraken die ik zo terloops hoorde. Ik wil er een paar met u delen. Vorige week vroeg een kind aan mij: mag u harder rijden dan de politie? Een bijzondere vraag. Ik heb hem maar gezegd dat dit inderdaad zo is maar dat ik dit niet durf. Aan het einde van de zomer vroeg een ouder echtpaar op de fiets aan een paar kinderen welke kant ze op moesten fietsen om bij de Lek te komen. De kinderen wezen in de juiste richting. Eén van hen zei erbij: er staat niet veel water in de Lek. Waarop de fietser zei: dan is de Lek zeker lek! Kort daarna had ik een bruiloft. Na de dienst zouden er foto’s gemaakt worden voor de kerk. Iemand wilde de gasten uitnodigen om te groeperen op het bordes voor het kerkgebouw. Ze riep: wil iedereen op het bordeel gaan staan! Er was niemand die de verspreking opmerkte. Vaak zijn we druk met onszelf. Verder las ik nog een ware uitspraak die helaas telkens weer waarheid blijkt te zijn: Een stellige mening gaat meestal hand in hand met gebrek aan kennis.

Nu stop ik ermee. Ik ga naar de tandarts. O ja, vroeger op ’t Harde hing bij onze tandarts een bordje met de woorden ” Een mens lijdt dikwijls het meest, door het lijden dat hij vreest, maar dat nimmer op komt dagen.” Wat de tandarts niet had vermeld, was dat het spreekwoord nog verder gaat: “Zo heeft men meer te dragen dan God te dragen geeft”.

Overigens komen de mooiste en meest waardevolle uitspraken van Jezus. Ik geef u er nog graag één mee: Ik ben het licht van deze wereld. Wie in Mij gelooft, zal niet in de duisternis zijn.

Heb een goede week onder de zegen van de Heer.

Ds. Wouter Schraven.