Aanstaande woensdag 1 maart is het al 21 jaar geleden dat mijn vader stierf. Ik  kan het me bijna niet voorstellen dat er zoveel tijd is verstreken en dat de wereld zo is veranderd in deze tussentijd. Dit jaar valt Aswoensdag ook op 1 maart. Carnaval is voorbij. Dit ‘feest’ interesseert mij overigens niet zo, maar goed voor mensen in het zuiden is het toch een belangrijke tijd. Helaas wordt het door veel mensen aangegrepen om teveel te drinken en bewust over grenzen te gaan. Jammer. Oorspronkelijk was het een laatste mogelijkheid om nog wat extra vlees te eten en alcoholische dranken te nuttigen. Immers na de carnaval begint de vastenperiode: geen vlees, geen melkproducten en geen alcohol. De markering tussen carnaval en de vastenperiode is Aswoensdag. Dit is de eerste dag van de Veertigdagentijd. Na de eucharistieviering in de kerk worden de gelovigen uitgenodigd om naar voren te komen en een askruisje op het voorhoofd te ontvangen. De as is overgebleven van de verbrande Palmtakken die het jaar daarvoor werden gebruikt op Palmzondag. Wanneer de voorganger het askruisje op het voorhoofd tekent, spreekt hij uit ‘gedenk dat je stof genomen bent en dat je tot stof zult weerkeren’ of ‘bekeer u en geloof het evangelie’. Een mooi moment van bewustwording en inkeer. In de wat oudere bewoording klinkt ook het woord ‘boetedoening’. Dit klinkt wat streng en ouderwets, maar als we beseffen dat ‘boete’ een verbastering is van het woordje ‘beter’ dan klinkt het al anders. Boetedoening is dan ‘het beter doen’. Tot nu toe deden we niet alles fout, maar we kunnen het beter doen. Dat geeft perspectief.

Hebt u weleens een gemeend compliment gekregen? Dan weet u hoe prettig en motiverend dat kan zijn. Sinds 2003 is de eerste dag van maart ook de nationale complimentendag. Het is een dag waarop je waardering kan uitspreken voor iemand anders. Mooi hieraan vind ik dat het geen commerciële dag is zoals bijvoorbeeld: Valentijnsdag en Moederdag. Een compliment kun je niet kopen. Dit geef je aan de ander zonder dat er een prijskaartje aan hangt. Je kan verbaal een compliment geven door bijvoorbeeld te zeggen ‘dat heb je goed gedaan’ of ‘je ziet er mooi uit vandaag’. Je kan ook non-verbaal een compliment geven door bijvoorbeeld een duim op te steken.

In 2012 gaven Frank van Marwijk en Hans Poortvliet een dik boek uit met de titel ‘Het Groot Complimentenboek’. Hierin lees je hoe je een goed compliment kan geven, maar ook hoe je een compliment in ontvangst kan nemen. Ze dagen de lezer uit om de kracht van waardering te ontdekken en van complimenteren je tweede natuur te maken. Het kost niets, toch zijn we er wat zuinig mee. Goed om er deze week wat extra op te letten. Ergens las ik een aantal tips voor het geven van complimenten. Deze geef ik graag weer door.

1. Praat, schrijf of app altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…

2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!

4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.

5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ik sluit af met een tekst uit het bijbelboek Spreuken.

‘De juiste woorden op de juiste tijd – hoe voortreffelijk is dat’.  Spreuken 15: 23b

Heb een fijne week onder de zegen van Heer.

Ds. Wouter