Vroeg op de Eerste dag van de week gingen we met een paar mensen naar Zeist. Om zes begon de Opstandingsdienst in de gemeente van de Hernhutters, ook wel Evangelische Broedergemeenschap, genoemd. Even over half zes liepen we door het donker naar de kerkzaal. Er waren meer mensen onderweg, op de fiets of met de auto. Bij de ingang van de kerkzaal werden we door vriendelijke mannen met witte stropdassen begroet: ‘gezegend pasen’. We namen de orde van dienst in ontvangst en zochten een plekje in de prachtige kerkzaal. Alles was wit, de banken, de preekstoel, het orgel, zelfs het plafond….. maagdelijk wit. De kerkzaal vulde zich met een keur aan mensen, Surinaamse gezichten, een oude vrouw met een zoon (?)jonge gezinnen, een kind in een buggy. Ik dacht, dat is al een hele organisatie geweest op de zeer vroege Paasmorgen. Mensen begroetten elkaar met een knikje, een handdruk en een vriendelijk woord. De nieuwe dag gaat komen. Buiten is het nog donker en koud. We wachten in stilte op wat komen gaat.

Een half uur voordat de zon opkomt, klinkt een bel, zwaait de witte deur op het liturgisch centrum open en rent de voorganger de witte kerkzaal binnen. Hij roept met overslaande stem: De Heer is opgestaan. Ja, Hij is waarlijk opgestaan. Dan ontspint zich een dienst die zich in een rap tempo voltrekt. Na een klein half uur gaan de deuren naar het Oosten open. De zon komt op en wij stellen ons op in een rij om achter de muziek aan naar de begraafplaats te gaan. Maar eerst is het nog even stil, we luisteren naar het orkest van de schepping. De vogels fluiten dat het een lieve lust is en dan voegen we ons in het koor en zingen ‘Sta op een morgen ongedacht, Gods dag is aangebroken, er is in één bewogen nacht een nieuwe lente ontloken.’ De stoet zet zich in beweging. Wij lopen bijna vooraan en dat is mooi want dan word je niet zo afgeleid. Het gaat achter de muziek aan, op weg naar de begraafplaats. Achter de muziek aan, maar niemand loopt voor gek. Het orkest speelt bekende Paasliederen en we wandelen met langzame tred door het prachtige decor van eeuwenoude bomen, lanen en tradities. De zon komt op, maakt de morgen wakker, mijn dag begint met een lied voor U….

Voorbij het Slot Zeist komen we aan bij de Godsakker. Daar waar de gelovigen uit de gemeente begraven liggen en wachten op de Grote Dag van de Heer. Samen met ongeveer driehonderd andere vroege vogels vormen we een kring. De voorganger roept in de nog jonge ochtend van Pasen tegen de gevestigde orde in ‘De dood is verslonden; de zege is behaald! Dood, waar is je overwinning? Dood, waar is je wapentuig? Maar God zij gedankt die ons de overwinning geeft door onze Heer Jezus Christus.’ Het is een woord van Paulus en het klinkt als een verzet. Mooi, moedig en indrukwekkend. Namen van overledenen worden gelezen, er klinkt nog een enkel woord en het U zij de glorie.  Dan is het weer stil. De klok van de slotkapel slaat zevenmaal. Een mooi getal. Mensen geven elkaar een hand en lopen nog even langs de graven. Kort daarna zijn we terug in Lopik voor de kerkdienst. Opnieuw een inspirerende dienst met prachtige solo’s I, don’t know how to love Him, mooie samenzang en ook de kinderen hadden een vrolijke bijdrage.

Net voor aanvang van de dienst in Lopik kreeg ik van een zuster nog een krantenknipsel. Het was een interview met de nieuwe bisschop van Brabant, Gerard de Korte. Ze zei, toen ik het las, dacht ik ‘net iets voor dominee Wouter, deze man doet dezelfde soort uitspraken als u’. Nu was ik natuurlijk wel nieuwsgierig en keek het artikel nog even snel door. En inderdaad, mooie uitspraken. Ik  besloot op het laatste moment om de preek anders te beginnen en opende met de geleende woorden van de bisschop uit het Bourgondische Brabant ‘vergeet niet dat het kwade schreeuwt en het goede fluistert’. Mooi dat past bij Pasen. Het goede fluistert en zegt met het laatste lied uit de Passion: “voor jou ben ik opgestaan, wat kan Ik voor je doen?”

Ik wens u en jou een mooie week onder de zegen van de Heer.

ds. Wouter

P.S. Op deze site vind je onder het kopje Activiteiten en dan Algemeen een impressie van een solo tijdens de Paasmorgendienst.