Chanoeka  ( חֲנוּכָּה ) is een joods feest dat teruggaat op de her-inwijding van de tempel in het jaar 165 voor Christus. Wat was er gebeurd? De koning van Syrië, Antiochus IV Epifanus, voerde voor de joden allerlei verboden in waardoor het volk Israël zijn identiteit dreigde te verliezen. Zo was het verboden Sabbat te vieren, Tora onderwijs te volgen en nog veel meer. De tempel in Jeruzalem werd onteerd en het interieur verwoest. Na enkele jaren van heftige onderdrukking komt een kleine groep vrome joden, onder leiding van Judas Makkebeüs, in opstand tegen de overheersers en tegen ieders verwachting in wordt het machtige leger van Syrië verslagen.

Het verhaal gaat dat de vrijheidsstrijders na hun overwinning de tempel betraden. Alles was verwoest en ontwijd. De Menora, de zevenarmige kandelaar die altijd brandde in de tempel, was gedoofd. De menora mocht slechts branden op koosjere olie. Het proces om koosjere olie te verwerven zou acht dagen duren. Ergens in de tempel vonden ze een flesje met zuivere olie, maar dat zou maar genoeg zijn voor één dag… Als door een wonder bleef de olie acht dagen branden, precies tot het moment dat de koosjere olie gereed was.

Ten aandenken van deze wonderen hebben de rabbijnen het Chanoeka (inwijding) feest ingesteld. Na zonsondergang steekt het Joodse volk al generaties lang onder goede en slechte omstandigheden hun Chanoeka kaarsen aan. Voor dit feest is een speciale kandelaar ontworpen, de zogenaamde Chanoekia. Thuis wordt acht dagen lang elke avond na zonsondergang een kaarsje aangestoken, elke dag eentje meer. De kaarsjes worden aangestoken met behulp van een extra lichtje, de sjammasj (dienaar). Uiteindelijk branden er acht kaarsen. Dit jaar is het Chanoeka feest van 13 t/m 20 december. Gisterenavond waren Minister Grapperhaus en vicepremier Carola Schouten bij de jaarlijkse viering van het chanoeka-feest in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Ze woonden de viering bij om solidariteit te tonen met de joodse gemeenschap na de aanslag vorige week donderdag op een koosjer restaurant. Ik vind dit een goede zaak om een statement te maken tegen de altijd aanwezige haat tegen het Joodse volk.

Ik ben ook in het bezit van een Chanoekia en heb deze nu in mijn studeerkamer staan. Helaas zonder de speciale chanoekiakaarsen waar heel moeilijk aan te komen is.

Het Chanoeka feest is dus ook een feest dat te maken heeft met opkomen voor het recht en staan voor de eigen identiteit. Maar ook een feest van licht. Laten we doen wat goed is en onze lampjes aansteken in donkere dagen. En late we geloven dat dat licht niet opraakt. Nooit!

Vrijdag 22 december zal het Koning Willem Alexanderplein in Lopik worden omgetoverd in een sfeervolle kerstmarkt. Er is van alles te doen en te zien. Om 16.45, 17.45 en 21.15 uur is er een live optreden van Annemarie Bergstra samen met pianist Jan Spier. Om 19.00 uur wordt het kerstverhaal verteld en uitgebeeld, afgewisseld met optredens van het gospelkoor El Shaddaj. Het gaat een mooie avond worden en zeker ook leuk voor de kinderen. Hartelijk welkom.

Ik sluit graag af met een regel uit een lied van U2

It’s a beautiful day,

Don’t let it get away.

{Het is een prachtige dag

Laat het niet tussen je vingers doorglippen}

Ik wens u en jou een gezegend kerstfeest en een goed begin van het nieuwe jaar.

Volgende blog dinsdag 2 januari 2018

Ds. Wouter