Op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lopik vond de feestelijke uitreiking van de Ereprijs 2017 plaats. De eerste prijs ging naar Dagopvang de Warmtebron. De werkgroep ‘Samen (kom je) verder’ én ‘De Blikvanger’ ontvingen van Wethouder Van Everdingen een geldprijs van honderd euro. Het was een mooie avond waarop nog eens opnieuw duidelijk werd dat er binnen onze burgerlijke gemeente vele mooie initiatieven zijn gericht op de medemens. De dankbare winnaars ontvingen een warm en instemmend applaus. ‘Onze’ Via-via weggeefwinkel kreeg de aanmoedigingsprijs. We zijn nog maar net begonnen en dus blij met deze aanmoediging. We gaan met volle kracht vooruit en hopen volgend jaar weer van de partij te zijn.

Gisterenmorgen was ik gastpredikant in een gemeente aan de andere zijde van de Lek. Het was een fijne dienst en het viel me op dat er aan het einde van dienst ongeveer 25 tieners aanschoven. Ze kwamen uit hun ‘eigen’ dienst waar ze begonnen waren met een potje blaasvoetbal. Door slechts te blazen door een rietje moesten de jongeren proberen het pingpongballetje in het doel te krijgen. Het lijkt me een mooie werkvorm om jongeren iets te vertellen over het werk van de Heilige Geest. De adem van God brengt ons in beweging en dichter bij het doel. Na de dienst stond ik naast een jonge collectant om de mensen bij de uitgang een hand te geven. Altijd een mooi moment waarop veel te zien en te horen is. Ik let dan graag op de gelaatsuitdrukking van mensen, de handdruk en wat er zoal gezegd wordt in de wandelgang richting de koffie. Een jonge moeder met een paar kinderen had nog even extra tijd nodig om wat in de collectezak te doneren. Toen zag ik iets wat ik nog niet eerder had gezien. De jongste spruit hield zijn gezicht boven de zwarte zak, opende zijn mond en liet er een geldstuk uitvallen. De moeder lachte en was het waarschijnlijk wel gewend, voor mij was het een nieuwe variatie in het doneren van geld. Na afloop gingen we naar de Veluwe. Mijn schoonouders waren beiden jarig en mochten vier- en vijfentachtig jaar worden. Dankbaar hebben we met elkaar de maaltijd gebruikt. Vervolgens zijn we samen nog gaan wandelen in het natuurgebied de Renderklippen. Dit is een natuurgebied tussen Heerde en Epe. Het meer dan 200 hectare grote gebied kent veel hoogteverschil. Door de ligging ver van steden is het een van de plekken in Nederland waar het ’s nachts nog echt donker wordt. Nu scheen de zon en het was er prachtig. Er stond wel een frisse wind, maar wat is het dan heerlijk om even lekker uit te waaien. Tijdens onze reis terug naar huis genoten we van een prachtige zonsondergang. Driekoningen is geweest, de dagen gaan weer lengen. Heerlijk!

Ik sluit graag af met met de volgende tekst uit Psalm 118:

Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt, laten wij  blij zijn en juichen.

Ik wens u allen een fijne week onder de zegen van de Heer.

ds. Wouter