We stonden al vroeg in de rij op het Janskerkhof. De zon schijnt. Mensen zijn met elkaar in gesprek en hebben er zin in. Een jonge vrouw is verbaasd dat er zoveel mensen in een rij staan voor een kerk en komt vragen wat er toch aan de hand is? Het is zaterdagmiddag, Palmzaterdag en we staan met vrienden in de rij voor een uitvoering van de Matthäus Passion in de Sint Janskerk te Utrecht. Even later hebben we een plekje gevonden. Voor ons zitten mensen uit Zeeland. Zij waren die ochtend om 10.00 uur al op de trein gestapt om in Utrecht de kinderen te ontmoeten en om samen naar de uitvoering te gaan. Even voor half twee wordt het stil, de strijkinstrumenten worden nog voor een laatste keer op elkaar afgestemd en dan komt maestro Pieter Jan Leusink binnen. Met zijn bekende solisten, onder wie sopraan Olga Zinovieva, countertenor Sytse Buwalda en tenor Martinus Leusink en het Bach Choir&Orchestra wordt het een prachtige uitvoering.  In het openingskoor klinkt de koraal ‘O Lam van God onschuldig’ en worden we meegenomen naar de plaats waar de kruisiging zal plaatsvinden: Golgotha. De complete tekst van Matteüs 26 en 27 wordt gezongen en gereciteerd door bassen en tenoren die de stemmen van de Evangelist, Jezus, Pilatus, Petrus en de anderen vertolken. Het geheel wordt afgewisseld met prachtige aria’s en koralen. Bach gebruikt in de Matthäus Passion vijf keer de melodielijn van het koraal “O Haupt voll Blut und Wunden”. Dat raakt en ontroert. In ruim tweeënhalf uur werden we meegenomen in de geschiedenis van het lijden van de Heer. Voor mij persoonlijk een mooi begin van de Stille Week. 

Stille Week. Het is goed om deze week voor jezelf momenten te hebben die helpen om stil te staan bij het lijden en sterven van onze Heer. Ieder mag dat op zijn eigen manier doen. Je zou kunnen denken aan een bijbellezing voor jezelf en een moment van stilte, een kerkdienst, iets minder televisie en sociale media, een wandeling in stilte of iets anders dat bij jou past. Aanstaande zondagmorgen hoop ik naar de Opstandingsdienst van de Hernhutters in Zeist te gaan. Altijd weer een bijzondere dienst die aanvangt in het donker en eindigt op de begraafplaats bij het opkomen van de zon. Wil je mee? We vertrekken om 5.30 uur vanaf onze kerk en zijn weer op tijd terug voor de kerkdienst (;.

Ik sluit graag af met een vertaling van de Aria “Mache dich, mein Herze, rein“. In mijn beleving moeten we deze Aria spiritueel verstaan, en dat betekent dan voor mij dat de uitspraak ‘Ik wil Jezus zelf begraven’ verstaan moet worden als een ’toelaten in het hart’.

O mijn hart, maak u nu rein.

Ik wil Jezus zelf begraven.

Voortaan zal Hij bij mij zijn

en rusten als in een veilige haven.

O, mijn hart, laat Jezus binnen.

Ik wens u en jou een goede week en straks een zegenrijk Paasfeest.

groet ds. Wouter

NB. Volgende Blog maandag 9 april.