Het is wel herkenbaar. Je hebt een baaldag. Je stapte al met het verkeerde been uit bed en hebt er de hele dag last van. Je zit dan gewoon niet lekker in je vel. Soms is er een oorzaak aan te wijzen. Je zakte voor een tentamen of je hebt een pestervaring, de verkering is uit of wat dan ook. Dan loop je met wat sombere gevoelens rond en hebt nergens zin in. In verreweg de meeste gevallen gaat dat na een paar dagen wel weer over. Maar soms ook niet. Dan heeft je gevoel een negatief effect op wie je bent en wat je doet. De dip wordt geleidelijk een depressie. Je kan er zelf niet meer uitkomen en het blijkt lastig te zijn om er over te praten. Uit onderzoek blijkt dat van de jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar één op de vijftien kampt met depressie. Esther van Fenema, psychiater aan het UMC Leiden luidt de noodklok en spreekt van een zeer ernstige situatie. Met name noemt ze dan dat steeds meer jonge mensen rondlopen met een doodswens.

In het Nederlands Dagblad schrijft Van Fenema dat het van groot belang is om de symptomen van depressie te herkennen. Wat zijn dan de belangrijke symptomen? Op de website omgaanmetdepressie.nl vind je ze. Ik noem hier de belangrijkste kenmerken: nergens meer van kunnen genieten, slecht slapen, negatief zelfbeeld, minder behoefte aan contact, gedachten aan de dood en suïcide pogingen. De Leidse psycholoog geeft aan dat vooral onder studenten de druk om te presteren en er bij te horen erg groot is. Jongeren hebben behoefte aan erkenning, rust, reinheid en regelmaat. Het gebruik van sociale media zorgt ook voor een veel te hoge druk. Ik hoorde van een jongere die ’s nachts haar wekker zet om Facebook te checken. Dat gaat echt wel heel ver. Wat ik opvallend vond aan het artikel van Fenema is dat ze zegt ‘Ik betreur het wegvallen van kerken en zuilen, dar kwam weinig voor in de plaats’. Verder gaat ze hier niet op in. Ik ben wel nieuwsgierig wat ze hier verder nog over te zeggen heeft. Zelf zou ik inderdaad zeggen dat de kerk een veilige plaats kan zijn. Daar is je smartphone even uit en heb je live contact met mensen om je heen. Als het goed is hoor je daar de goede boodschap dat je gezien wordt door God en dat Hij je lief heeft zonder voorwaarden. In de geloofsgemeenschap mag je zijn wie je bent. Het belangrijk om op elkaar te letten en persoonlijke aandacht te hebben voor de ander.

Vanaf vandaag tot en met 16 mei is er op radio en televisie veel aandacht voor depressies, gedachten aan zelfdoding en andere psychische problemen. Dit sluit goed aan bij de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’.

Ik sluit graag af met een klein fragment uit een gebed van Franciscus van Assisi

Heer, maak mij een instrument van uw vrede.

Laat mij liefde brengen waar haat is.

Laat mij vergeving brengen waar schuld is.

Laat mij geloof brengen waar twijfel is.

Laat mij hoop brengen waar wanhoop is.

Laat mij licht brengen waar het duister is.

Laat mij vreugde brengen waar verdriet is. 

Ik wens u een fijne week onder de zegen van de Heer.

ds. Wouter

Volgende week maandag ben ik voor de laatste studiedag van deze serie in Amsterdam. De volgende blog zal verschijnen op maandag 23 april