Ziet u iemand met sportschoenen aan en een vuilniszak in de hand dan heeft u zicht op een zogenaamde ‘plogger’. Dat is iemand die hardlopen of snelwandelen combineert met het opruimen van zwerfafval. Het is goed voor de conditie en voor de natuur. Telkens maakt de ‘plogger’ een soort kniebuiging om het afval op te ruimen en met een beetje fantasie zou je dit kunnen zien als een buiging voor de natuur. En het is hard nodig ook. Wat ligt er veel afval in de natuur en op straat. Dat is jammer en onnodig. Het ontsiert je eigen omgeving en is super slecht voor de natuur.

Afgelopen zaterdag stond er een schokkend verslag in onze krant over de gevolgen van plastics voor onze gezondheid. Plastic komt in het water, in vis, in de aarde, in de lucht en uiteindelijk komen onzichtbare microdeeltjes plastic in de voedselketen en dus ook in het menselijk lichaam. Plastic vergaat niet, maar valt op den duur uiteen in onzichtbare deeltjes. We kennen de gevolgen van asbest en van nicotine voor onze gezondheid. De gevolgen van deze plastic deeltjes

in ons ecosysteem zijn nog niet goed in beeld gebracht. Ooit was plastic een wondermateriaal. Nu is het een groeiend milieuprobleem. Het artikel heeft mij weer geholpen om meer kritisch te zijn op verpakkingsmaterialen en het gebruik van plastic. Sinds een paar jaar heb ik een soort hark voor het huis staan en telkensals ik plastic in het water voor ons huis zie drijven haal ik het eruit. Iedereen kan iets doen want de plasticsoep begint op je eigen stoep. Je zou kunnen overwegen om op een soort ‘plasticdieet’ te gaan.

Afgelopen week is de site van de kerk gehackt. Dat is niet zo mooi. Waarschijnlijk is het lek boven water en is de site nu voldoende beveiligd. Dank aan de webmaster. Wel ben ik de laatste twee blogs kwijt. Wanneer iemand hier toevallig een kopie van heeft gemaakt, hoor ik het graag. Dan kan ik ze opnieuw op de site plaatsen.

 

Aanstaande vrijdag vertrekken we naar Kelementelke voor het huwelijk van collega en vriend Attila. Zaterdag trouwt hij met Enniko. We zien uit naar een mooie ontmoeting en willen ook graag onze kerkelijke gemeenschap daar vertegenwoordigen. Wanneer u nog een kaart wilt meegeven, kunt u deze voor aanstaande vrijdag door de brievenbus doen. Geen pakketten. Volgende week maandagavond hopen we weer thuis te zijn. De volgende blog verschijnt maandag 25 juni.

Ik sluit graag af met een gebed ontvangen van een vriend

Heer, verleen me de gave te veranderen wat te veranderen is.

Geef mij het geduld te verdragen wat niet te veranderen is,

en schenk mij het inzicht om het één van het ander te kunnen onderscheiden.

Heb een goede week onder de zegen van de Heer.

Ds. Wouter