Zondagochtend bijna kwart over tien. Ik zit in de auto en sta voor even op een invalidenparkeerplaats.  Buiten is de regen. De deuren van de monumentale kerk staan open. Er waait een hoedje naar buiten. Terwijl de wind een grapje maakt en ermee speelt. probeert de jonge vrouw het voorwerp in een plastic tas te wurmen. Mensen drommen naar buiten. Oei, regen en wind. Een paar stoere jongens blijven gerust even staan in deze weersomstandigheden. Eén van hen heeft een bijbel achterin z’n broekzak. Het is een bijzonder gezicht. Even later springt hij op de fiets en de bijbel blijft nog net hangen. Binnen vijf minuten is zo ongeveer iedereen weg. De volgende lichting kerkgangers komt eraan. Daar ben ik voor gekomen. Ik her-parkeer de heilige koe en nu legaal. Het is ondertussen droog geworden en ik loop vrolijk naar binnen. In de consistorie aan de linkerzijde zie ik enkele broeder in donker zwart. Mij wordt gevraagd rechtsaf te gaan. Daar is nog een kerkenraadskamer. Het is er vol met mensen. Blijkbaar wisten zij een andere ingang. Opnieuw een kerk vol. Waar komen ze toch allemaal vandaan. Opvallend veel jonge gezinnen. We zingen bij mooi orgelspel en de preek is als zangvoer voor pechvogels en mag het nog een beetje meer zijn….

Nu heb ik niet zoveel tijd om te schrijven. Ik moet me melden in IJsselstein op het politiebureau. Oei! Ja, zeg dat wel. Vorige week kreeg ik een sms-bericht. Daarin stond ‘Let op! Uw bankrekening is geblokkeerd. U kunt uw identiteit verifiëren en de blokkade opheffen via mijn.ing.ID00000.pw/ ‘. Ik weet het. Het is ontzettend dom. Ik niet verwacht dat ik erin zou trappen. Want ik heb het inderdaad gedaan. Ik ben naar die site gegaan. Ze vragen alleen om het pasnummer en de vervaldatum. Ik heb het ingevuld en dacht: zolang ze geen pincode vragen is er niets aan de hand. Maar dat was het dus wel. Ik kreeg afsnel een echte melding van de bank dat er een raar betaalverzoek was binnengekomen. Het was nog geen tien minuten later. Rap heb ik gebeld met mijn bank en ben in verbinding gekomen met de afdeling fraudedetectie. Dat had ik een half uur daarvoor nooit gedacht. De bedragen die waren afgeschreven naar dubieuze lieden, konden nog worden teruggehaald. De afdeling heeft echt snel en goed werk geleverd. Maar ik baal er wel van. Het vertrouwen in mensen groeit er niet door en het vertrouwen in mijn kritisch denkvermogen is ook wat geslonken. Welnu. Gisterenavond ging de jeugddienst over vertrouwen. Het werd een ontroerende dienst met prachtige liederen en een groot wit kruis vol met brandende waxinelichtjes. In de voorbereiding kon ik me bezighouden met het kernwoord ‘vertrouwen’. Dat was wel even goed voor mij. Maar nu moet ik me melden bij het politiebureau en aangifte doen van oplichting. Ik ben benieuwd hoe dat zal verlopen..  In de voorbereiding op de jeugddienst las ik een aantal quotes over vertrouwen. Ik wil u er een meegeven van een Romeins filosoof genaamd Seneca ( 5 v. Chr. – 65 n.Christus)

Allen vertrouwen is evenzeer een fout als niemand vertrouwen.

Ik wens u en jou een fijne week onder de zegen van de Heer.

Ds. Wouter