André van Duin zong in 1981voor de eerste keer “Er staat een paard in de gang, ja ja, een paard in de gang. Ja, ja, een paard in de gang, bij buurvrouw Jansen”. Wellicht kent u het lied wel en wanneer je het ’s morgens hoort, zit het met een beetje pech de hele dag in je hoofd. Afgelopen zondagmorgen was ik al vroeg op pad naar de Veluwe. Ik was uitgenodigd om een dienst te leiden in de Geloofsgemeenschap Luctor et Emergo in Oldebroek. In deze kerk ben ik opgegroeid en heb ik een geweldige jeugdtijd gehad. De snelweg leek voor mij alleen totdat ik de afslag ’t Harde naderde. Ik moest op de rem. Wat nu nu? File om kwart voor negen op zondagmorgen. Ik schatte in dat het nog ongeveer anderhalve kilometer was voor de afrit die ik moest hebben. Ik waagde het om over de vluchtstrook te gaan want daar was toch wel een goede reden voor. Maar die strook was ook afgesloten door een bus en wat personenauto’s. Mensen stonden buiten de auto te praten en ik had het vermoeden dat dit niet veel goeds te betekenen had. Pas wanneer er al langere tijd geen beweging in een file zit, komen mensen uit hun heilige koe. Een vrouw voor me wist te vertellen dat er even verderop een paard op de snelweg liep. Dat is gek, geen paard in de gang, maar op de snelweg. Later bleek dat het arme dier ergens in Doornspijk was ontsnapt. Na een kort oponthoud was ik nog ruim op tijd voor de dienst. Daar wist al iemand te vertellen hoe het precies zat. Lang leve Twitter en Facebook.

In de dienst hebben we samen nagedacht over Maria en Martha. Twee vrouwen die bij elkaar horen. Samen zijn ze een mooie metafoor van de kerk van Jezus Christus. Het zijn zussen. De één is druk bezig met zorgen. Ze maakt het gezellig, kookt de maaltijd, ruimt op en doet de vaat. De ander, Maria, zit stil te luisteren naar wat Jezus vertelt. Daar kan Marta niet zo goed mee uit de voeten. Ze gaat naar Jezus en zegt ‘kan het U niet schelen dat ze mij alles alleen laat doen’. Mooi dat ze met haar frustratie niet meteen naar haar zus gaat. Dan was het misschien wel heibel geworden. Ze gaat eerst met haar irritaties naar de Heer. Een mooi voorbeeld voor ons. Zo geeft Martha Hem mooi de kans om iets belangrijks te zeggen en zo krijgt zij en wij ook de gelegenheid om iets nieuws te leren. Jezus zegt dat Maria het goede deel gekozen heeft. Bij een eerste lezing zou je kunnen denken dat Martha dan het slechte deel heeft gekozen. Nee, Jezus wil haar leren dat zorgen altijd nog kan. Maar wanneer zich een leermoment aandient, moet je die pakken. Dan is het goed om even stil te worden en te luisteren naar woorden van eeuwig leven. Nieuwe woorden die inspireren en een andere weg wijzen, een weg omhoog boven alle zorgen en drukte van de dag. Beide polen van activiteit en stil worden, zitten ook in ons. Het is de kunst om de juiste balans te vinden. Bij Henri Nouwen las ik de mooie wijsheid ‘luisteren is geestelijke gastvrijheid’. Wanneer je echt naar iemand luistert, bied je die ander vriendschap en gastvrijheid aan. Zonder dat je het weet, kun je dan zomaar een engel onderdak verlenen in je geestelijk huis. Welnu, genoeg ‘gepreekt’ op de vroege maandagmorgen. Heb een fijne week en probeer even te luisteren naar de zonneschijn en het voorjaar dat eraan komt.

Ik sluit graag af met een woord van Jezus.

“Zoek liever eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid,

dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.

Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen,

Want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf”.

Heb een fijne week onder de zegen van de Heer.

ds. Wouter