We zijn een kleine week in Zwitserland geweest. De zon stond aan een strak blauwe hemel en de temperaturen liepen in de middag op tot net boven de tien graden. Ik vond het heerlijk, maar of het een goede ontwikkeling is, valt te betwijfelen. Hoe dan ook, we hebben wel genoten van de rust en van de prachtige natuur. Wat is Gods schepping toch magnifiek. De imposante bergen en de serene stilte maakten opnieuw grote indruk op mij. De ene dag gingen we skiën en de andere dag wandelen. En zo af en toe zaten we lekker op een terrasje in de zon en zeiden tegen elkaar ‘wat hebben we het toch goed’. We waren voor de eerste keer in ons leven met Airbnb. Met wie? Met Airbnb. Dat is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. De website omvat meer dan 3.000.000 privé-accommodaties in 192 landen. Vanaf de oprichting in augustus 2008 tot juni 2012 werden 10 miljoen overnachtingen verhandeld in Airbnb. De naam komt van AirBed & Breakfast, luchtbed en ontbijt, maar tegenwoordig kan de gast vaak wel op een echt bed slapen. Zo was dat ook bij ons. Wij hadden een ruime slaapkamer en een badkamer tot onze beschikking. In de morgen deelden we de keuken met de verhuurster. Het was even wennen, maar toch ook heel gezellig. Je maakt echt iets mee van het lokale leven op de plaats waar je bent. Ik deed in de ochtend eerst mijn wandeling en liep vervolgens langs de Boulangerie en bestelde steevast in mijn beste Frans deux croissants s’il vous plaît. Even later zaten we dan aan een klein tafeltje in het typisch Zwitser chalet te genieten van zelf meegebrachte yoghurt met muesli en de bij de bakker gescoorde broodjes. Geen televisie, een paar boeken en de stilte. Heerlijk om zo weer even pas op de plaats te maken.

 

Gisteren mochten we als gemeente twee mooie diensten beleven. In de morgendienst stonden we stil bij de korte gelijkenis die Jezus vertelt over de balk en de splinter. We zien wel de splinter bij de ander, maar de balk bij onszelf merken we minder eenvoudig op. Het voorbeeld dat Jezus gebruikt, komt misschien wel uit de timmerwerkplaats van Jozef. De Heer wilde er maar mee zeggen dat we eerst naar onszelf moeten kijken en de fouten in ons eigen leven onder ogen zien en vervolgens zijn we dan beter in staat om de ander af te helpen van vervelende splinters. De avonddienst was een zangdienst met vooral liederen uit de bundel van Johannes de Heer. Gemeenteleden hadden verzoeknummers opgegeven en er werd naar hartelust gezongen. Die oude liederen doen veel met je gevoel en roepen warme herinneringen bij mij op. Als geloofsbelijdenis las ik een lied uit de genoemde zangbundel. Het was het lied dat mijn vader graag zong. In ons oude kerkje in Oldebroek hoorde ik hem er dan bovenuit zingen: ‘Ik ben een koninklijk kind, door de Vader bemind, en zijn oog rust zo teder op mij….’ 

Ik wens u en jou een fijne week onder de zegen van de Heer. Graag sluit ik af met een korte tekst uit Psalm 125.

Wie op de Heer vertrouwt is als de Sionsberg,

die onwankelbaar vast staat voor eeuwig.

Zoals de bergen Jeruzalem omringen

zo omringt de Heer zijn volk

van nu tot in eeuwigheid.

ds. Wouter