Pastor Roderick Vonhögen kondigde eens aan dat de eerst volgende zondag prinses Maxima de heilige mis in de Sint Jacobs kerk in Cabauw zou bijwonen. De grote kerk was nagenoeg te klein. Toen de prinses niet verscheen gingen sommigen vermoeden dat ze erin getrapt waren. Het was zondag 1 april. Vandaag is het maandag 1 april. Ik ga geen boek schrijven en hoogst waarschijnlijk is dit niet mijn laatste blog. Dat het een grap is, zat al wel verborgen in de tekst van vorige week, maar dan moest je wel heel goed opletten. Kijkt u nog maar even mee. Ik schreef als volgt: “Eén keer moet de laatste keer zijn. Aanstaande maandag schrijf ik mijn laatste blog. Precies vierenhalfjaar geleden begon ik met het schrijven van een wekelijkse verhaal. Raar is eigenlijk wel dat schrijven helemaal niet mijn sterkste kant was. Ik kan u wel zeggen dat het meestal met veel plezier was dat ik mijn blog schreef, vooral wanneer die gereed was. Laatst vroeg iemand….”

Iemand wist al te vertellen dat de dominee van de Brugkerk een boek had geschreven. Velen betoonden via Facebook, mail, Whats-App en mondeling hun dank voor vierenhalfjaar blogs. Ik had er moeite mee. Waarom heb ik dit eigenlijk gedaan? Ik kon amper mijn mond houden en ook voor mijn huisgenoten heb ik het niet makkelijk gemaakt. Wilde ik soms horen dat ik het goed doe? Of dat de trouwe lezers mij zouden willen overhalen om door te gaan? Ach, dat was niet de bedoeling. Ik wilde gewoon een keer een grap maken. Het is vandaag 1 april en een dominee mag toch ook wel eens een grap maken zonder zijn geloofwaardigheid meteen te verliezen. Op zondag spreek ik de waarheid, zelfs op 1 april. In Andel woonden we in een pastorie en samen met Gerjanne bedachten we dat we op 1 april een bord van de makelaar in de tuin zouden zetten met daarop: Verkocht. We hadden al een hoop lol bij de gedachte hoe mensen zouden reageren. Toen durfden ik het niet aan. Nu wel. Ik hoop dat u niet boos bent!

In de joodse traditie worden op de dag van het Poerimfeest grappen uitgehaald. Dit was vorige week toen het over Poerim ging ook al een kleine hint. Maar waarom is 1 april een internationale grappendag. Eigenlijk weten we geen steekhoudend antwoord op deze vraag. Het is al wel een oude traditie die al in de vijftiende eeuw beschreven wordt in een gedicht.In Brazilië staat 1 april bekend als Dia da Mentira, dag van de leugen. In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen. Eén aprilgrappen worden vaak al eind maart per persbericht of blog bekendgemaakt. U bent dus gewaarschuwd. Hoe dan ook, het is wel een leuke traditie. Hieronder noem ik nog graag enkele geslaagde 1 april grappen die internationale bekendheid kregen.

Het BBC-programma Panorama liet in 1957 een reportage zien over de spaghetti oogst in Zwitserland. Te zien waren dorpelingen die slierten spaghetti van de bomen plukten. Honderden kijkers belden de zender op om te horen waar zij spaghetti-bomen konden kopen om zelf spaghetti te kweken.

Het NOS journaal meldde dat op 1 april 1969 een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde ‘zwartkijkers’ op te sporen. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald op te sporen. “Is daar niets tegen te doen?”, vroeg een journalist. “Nee”, was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men het televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen opmerken. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht. Het jeugdjournaal heeft ook enkele leuke en geslaagde grappen uitgehaald. Zo berichtte het eens dat de regering belasting op zakgeld wilde heffen. Er waren veel boze bellers aan de lijn.

En…………………………………..volgende week gewoon weer een blog.

Ik wens u een fijne week onder de zegen van de Heer.

Graag sluit ik af met een lichtvoetig gedicht genaamd: April

Vandaag is het 1 april
Grapjes maken voor iedereen die wil
Maart is voorbij
De zomer komt steeds dichterbij
De klok ging vooruit
De vogeltjes zongen luid
De lente begon
En er waren vele uren zon
De bloemen kleuren
De zoete geuren
Vrolijkheid
Blijheid
Fijn april voor jullie allemaal
En geniet maar van elke zonnestraal

Ds. Wouter