Vanmorgen was ik al vroeg wakker. Aan de glinstering op het dak van de buren zag ik dat het gevroren heeft. Opwarming van de aarde of niet, de ijsheiligen blijven in het land. Met de ijsheiligen bedoelen we de periode van 11 tot en met 14 mei. Dan zijn er drie naamdagen van katholieke heiligen. Dit zijn: Sint Mamertus (11 mei), Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius van Maastricht (13 mei) en Sint Bonifatius van Tarsus (14 mei). De ijsheiligen duiden het moment aan waarna de meeste nachtvorst voorbij is. Dus kort na moederdag kun je met een gerust hart geranium’s poten en buiten zetten. Daarvoor is het nog een beetje linke soep. Nu vind ik toch dat de avonden erg koud zijn. Zo hebben we de houtkachel de afgelopen week nog een paar keer gestookt. Ook wel weer gezellig en lekker warm.

Gisteren was het de tweede zondag van mei, dus: moederdag! De een vindt het maar niks en zegt ‘ik doe niet mee aan dat commerciële gedoe!’ Dan kom je er ook lekker goedkoop vanaf. Weer een ander vindt het een uitstekende gelegenheid om moeder eens volop in het zonnetje te zetten. Maar waar komt moederdag toch eigenlijk vandaan? Ik las daarover het volgende. Anna Jarvis was een jonge moeder met zeven kinderen. Vier van haar kinderen stierven toen ze nog jong waren. Dat was een ongelooflijk groot verdriet voor haar. Ze probeerde met haar verdriet om te gaan door zich in te zetten voor andere mensen. Dit hielp haar en gaf nieuwe levenskracht. Anna sterft in het jaar 1906 op de tweede zondag van mei. Haar dochter wil haar eren en besluit iets te organiseren voor alle moeders in het dorp waar ze woont. Op de tweede zondag van mei in het jaar 1907 deelt ze in de kerk anjers uit aan alle moeders. Het duurt niet lang of de tweede zondag van mei wordt een internationale dag voor alle moeders. In 1925 is de eerste moederdag in Nederland. Maar wat geef je dan op moederdag? Bloemen zijn nog steeds het meest populair. Dan staat met stip op nummer twee een lekker geurtje, en op drie een huishoudelijk artikel (;. Kinderen vinden het leuk om iets leuks te maken voor hun allerliefste moeder of om de hele dag klusje te doen, nou ja, de hele dag….. Maar misschien is een welgemeende zoen, of een daverend compliment ook genoeg. Bovendien zijn er ook nog veel andere dagen waarop je mag laten weten dat je de allerliefste moeder hebt. Op zo’n dag denk ik ook terug aan mijn eigen moeder. Heb ik haar voldoende geëerd? Ach, dat denk ik wel. Ze was zelf niet zo van complimenten geven. Dat had ze vroeger als kind niet zo geleerd in een gezin van vijftien kinderen. Maar ze vond het wel fijn om te ervaren dat ze geliefd was. Voor de spijtoptanten van gisteren is de goede boodschap dat er vandaag weer een nieuwe kans is om je moeder te eren. Op zo’n dag denk ik ook aan vrouwen die geen moeder zijn geworden. Dat kan een levenslange pijn zijn. Dat zijn vrouwen die ook geen oma worden en tot in de hoge ouderdom kan moederdag dan een lastige dag zijn.

Ik sluit graag af met een stukje over moederdag. Ik heb het al eens eerder geschreven, maar dat bent u vast al vergeten.

Hé, mooie, sterke vrouw,

Er zal altijd iemand slimmer zijn.

Haar huis zal groter zijn,

de maat strakker.

De vakantieoutfit helemaal up to date.

Haar kinderen zullen het beter doen op school.

Haar man zal meer klusjes doen in huis,

misschien attenter zijn en de bloemen zeker niet vergeten.

 

Laat het maar gaan.

Laat de stress maar los

Houd van jezelf zoals je bent.

Houd van mensen die bij jou horen.

Omarm je omstandigheden.

 

Mooi mens,

God heeft je gezegend met talenten en gaven.

Leer ze ontdekken en leef.

Tel je zegeningen

en wees gezegend.

Je bent een geliefde dochter van God!

Heb een goede week onder de zegen van de Heer.

Ds. Wouter

Volgende Blog maandag 27 mei