“Vandaag was een Moeilijke Dag,” zei Pooh. “Wil je erover praten?” vroeg Knorretje.
“Nee,” zei Pooh na een tijdje. “Nee, ik denk niet dat ik dat wil.”
“Dat is oké,” zei Knorretje, en hij ging naast zijn vriend zitten.
“Wat doe je nu?” vroeg Pooh.
“Niets eigenlijk,” zei Knorretje. “Maar ik weet wat Moeilijke Dagen zijn. En ik wil daar meestal ook niet over praten, op zo’n Moeilijke Dag.
“Maar weet je,” vervolgde Knorretje, “Moeilijke Dagen zijn zoveel makkelijker wanneer je weet dat er iemand voor je is. En ik zal er altijd zijn voor jou, Pooh.”
En Pooh zat daar zomaar wat te zitten, zijn heel Moeilijke Dag door terwijl stevige, betrouwbare Knorretje zwijgend naast hem zat, te bengelen met zijn korte beentjes…. En Pooh bedacht dat zijn beste vriend een overschot van gelijk had.

Iedereen heeft wel eens van die moeilijke dagen. Dan heb je geen zin om te praten en lief doen is dan een hele opgave. Ik hoop dat je dan een stevig Knorretje naast je hebt. Eén die niet de hele tijd knort of over zichzelf inzit. Één die gewoon In alle eenvoud naast je zit. Één die zelfs bij lichamelijke afwezigheid troost geeft omdat je weet dat hij of zij er is.

“Moeilijke dagen zijn zoveel makkelijker als je weet dat er iemand voor je is.” Nooit gedacht dat het Knorretje zou zijn die mij deze waarheid nog weer eens zou laten inzien. Gisteren was voor mij een moeilijke dag. Opnieuw in het ziekenhuis met koorts en pijn na chemo. Ik had net als Pooh niet zoveel zin om er over te praten. Ik baalde gewoon. Kan het nu nooit eens briljant verlopen?! Blijkbaar niet. Dan heb ik een Knorretje nodig om er weer door heen te komen. En dat lukt dan ook weer.

“Weten dat er iemand voor je is”.  Voor mij gaat het dan over God in de eerste plaats. Maar vaak heb ik ook iemand anders nodig dan God. Dat klinkt misschien blasfemisch maar dat is zeker niet zo bedoeld. Ik ben een mens en heb mensen nodig. Een vriend/collega die ik jaren  niet heb gesproken of gezien en juist gisterenmiddag belde. Een dokter die zo warm en betrokken aanwezig was dat het leek op vriendschap. En natuurlijk Gerjanne die als ware Knorretje toch steeds maar weer naast me gaat zitten op een of andere boomstronk. En u en al die andere mensen die afwisselend even aanwezig zijn in de gestalte van een kaart of een andere verschijningsvorm. In dat alles mag ik iets zien van de Allerhoogste die klein naast me komt zitten om er gewoon te zijn.

Ik wens u en jou een fijne week onder de zegen van de Heer.

Ds. Wouter.