De kortste dag ligt achter ons. We gaan weer richting het licht. Dat geeft een goed gevoel. De eerste weken merk je dat buiten nog niet direct, maar de ommekeer is ingezet.

En dan is het ook nog eens bijna kerstfeest. Het feest van het licht. Bij uitstek het feest van het licht. Je ziet het overal om je heen en dat geeft een warm en blij gevoel. Toch vind ik dat je het ook kunt overdrijven. Het lijkt wel of kerst steeds meer wordt opgeblazen tot een feest dat niet mag mislukken. Je moet veel in huis halen; op z’n kerstbest eruit zien; een geweldig kerstdiner organiseren en het liefst beide dagen geheel onder de pannen zijn. Kerst moet tegenwoordig overvloedig zijn.

Het verhaal uit de bijbel vertelt iets anders. Daar gaat het over een paar eenvoudige mensen die op reis zijn. Misschien voelen ze zich wel een als vluchtelingen. In het kleine Betlehem gaan ze overnachten in een niet al te luxe hotel en daar wordt dan hun kindje geboren. Dit kind is van God gegeven. Het is het beloofde Kind van God. Een klein nieuw begin. Een lichtpunt in de duisternis. De kortste dag ligt achter ons. We gaan het licht tegemoet.

Mooi dat God klein begint. En dat doet Hij steeds weer opnieuw. Let deze dagen eens op de kleine dingen: een vlammetje in het donker; het gezicht van een kind dat verwachtingsvol kijkt; een traan in de ogen van oudere die alleen in de kerk zit. Heb oog voor wat echt is en van waarde. Mooi dat God bij mensen een nieuw begin maakt omdat Hij van mensen houdt. We mogen er bij betrokken raken. Het licht valt ook op ons. En wij mogen dat licht doorgeven.

In het kerstverhaal lezen we ook dat er plaats gemaakt wordt voor Jozef en Maria en het kind Jezus. We zitten vaak vol met van alles en nog wat. Het huis is vol; onze gedachten zitten vol; ons hart is vol van het vele. Het is ook wel mooi om met kerst ruimte te maken voor de ander. Voor het verhaal dat de ander vertelt. En ruimte in je hart om de blijde boodschap van het kerstfeest te ontvangen.

Fijn dat we met elkaar verbonden mogen zijn door de woorden die ik schrijf in de wekelijkse blog. Dank voor de reacties, de gebeden, het branden van een kaars, de stille verbondenheid en nog veel meer. Uw steun geeft ons kracht en geloof om door te gaan ook met het schrijven. Ontvang een hartelijke groet van Gerjanne en van mij. Zo wensen wij u en jou gezegende kerstdagen en een rustige jaarwisseling.

Ik sluit graag af met de woorden van het lied ‘licht van de wereld’.

Licht van de wereld
U scheen in mijn duisternis;
nu mag ik zien wie U bent.
Liefde die maakt dat ik U wil kennen, Heer.
Bij U wil zijn, elk moment

Ds. Wouter

Volgende blog maandag 6 januari 2020