We waren in Zwitserland. De eerste dagen waren lastig voor mij. Totaal geen energie. Een paar uurtjes op en weer te moe om van me af te kijken. Later knapte ik wat op evenals het weer. We genoten van een kleine wandeling, de prachtige vergezichten en de strak blauwe lucht met de wit besneeuwde bergtoppen. Ik zelfs nog een kleine afdaling gedaan op de ski’s. Toch maar weer meegemaakt en dankbaar.

In het weekend hoorde ik een collega de schrijver en denker Proust aanhalen. Marcel Proust (1871-1922) was een intellectueel die zijn hele leven in Frankrijk woonde. Hij had een zwakke gezondheid maar een scherpe geest. Hij heeft een groot aantal boeken nagelaten waarvan sommigen in het Nederlands zijn vertaald. De collega haalde een bekende uitspraak van Proust aan die me meteen aansprak: “De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen”. 

Waarnemen met nieuwe ogen is een hele uitdaging. De mens wil graag iets nieuws zien en reist de ganse wereld rond. Dan zie je veel, misschien wel een Luiaard; een Gletsjer; een totaal andere cultuur en levensstijl; The Big Five en nog veel meer.

Proust zegt dat de ware ontdekkingsreis waarnemen met nieuwe ogen is. Dat is wel een mooie gedachte. Dat kun je betrekken op de omgeving. De streek waar jij misschien al wel je hele leven woont, kun je met andere ogen bekijken en dan weer nieuwe aspecten ontdekken. Het geldt ook voor mensen. Mensen die je al heel lang kent, kun je met nieuwe ogen gaan zien. Dan ontdek je misschien een talent bij die ander of een eigenaardigheid welke je niet eerder was opgevallen. Zo kan het ook zijn met een boek en wel in het bijzonder met de bijbel. Wanneer je met nieuwe ogen leert kijken, valt er veel te ontdekken ook in dat vertrouwde boek of bij die zo bekende mensen.

Waarnemen met nieuwe ogen dat wens is jou toe.

Dat je een mooie ontdekkingsreis gaat maken in je eigen huis en straat.

Dat je iets nieuws gaat zien in mens dat je al zolang kent.

Dat mijn ogen ogen open gaan voor het mooie dat ligt te wachten.

Ik wens u en jou alle goeds en vrede.

Ds. Wouter