In Amerika hamsteren mensen kogels en er zijn steenrijke russen die voor zichzelf een longmachine kopen voor het geval ze ziek gaan worden. Welaan, dan ben je volgens mij ook een beetje ziek. Het hamsteren van paracetamol valt daarbij in het niet. Ja, ja het gaat deze weken alleen over de crisis. Ander nieuws is verdwenen of van minder belang.

Ik merk bij mezelf de honger naar informatie en kijk zo weer naar het journaal. Deze week ga ik wat minderen. Dat lijkt me gewoon beter voor de concentratie als ik een boek lees of andere plannen heb. Persoonlijk vind ik het lastig dat er blijkbaar nog een groep mensen is die zich nergens wat van aantrekt. Ze brengen vooral de ander in gevaar en zijn onverantwoord bezig. Neem nu iemand die met opzet andere mensen in het gezicht hoest. Dat is toch onbestaanbaar. Volgens mij ben je dan ook een beetje ziek.

Van schoondochter Sabine horen we hoe indrukwekkend het is om nu te werken op een Intensive Care afdeling in een ziekenhuis in Brabant. Mensen van alle leeftijden komen binnen met Corona en velen van hen worden in korte tijd zo ziek dat ze in slaap gebracht moeten worden en op de buik verzorgd. We kunnen ons wel een beetje voorstellen dat dit heel heftig moet zijn voor de naaste familie die vaak niet in contact mag komen met de zieke. Ook de psychische en fysieke belasting van artsen en verpleegkundigen is enorm. Zij dragen al die heftige beelden en gebeurtenissen met zich mee en moeten gelijk weer naar de volgende ernstig zieke. Het is terecht dat ze alle waardering krijgen, maar laten we hen ook ondersteunen door zelf verantwoordelijkheid te nemen in het bestrijden van de crisis door afstand te houden en zoveel mogelijk binnen te blijven. Wat ik wel troostend vind, is dat de natuur gewoon z’n gang gaat. De zon schijnt, de narcissen bloeien, de magnolia is op z’n mooist, tortelduiven kroelen en vogels bouwen hun nest. De zorgen gaan aan hen voorbij. Jezus zegt wanneer het gaat over zorgen maken ‘Kijk naar de vogels in de lucht…..Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld’. De natuur heeft iets geruststellends en het vermogen om ons te troosten.

‘Onvoorspelbaarheid leidt tot onzekerheid, en onzekerheid leidt tot angst’. Deze uitspraak van hoogleraar Erik Scherder stond vanmorgen in onze krant. En ik geloof dat het waar is. We zijn het niet gewend om te leven met onvoorspelbaarheid en onzekerheid. Maar nu hebben we er mee te dealen. We waren zo gewend aan een bepaalde mate van zekerheid. We planden onze werkzaamheden, een verjaardagsfeestje, een bruiloft, een operatie, een uitje, een vakantie en nog veel meer. Door alles is een dikke rode streep getrokken. We zijn in een nieuwe werkelijkheid terecht gekomen die morgen ook weer anders kan zijn. Toch wil ik u graag bemoedigen en zeggen: wees niet bang. Angst helpt niet. Probeer rustig te blijven en te vertrouwen op God. Dat wil niet zeggen dat jou niets kan overkomen, maar rust en vertrouwen maakt je nu wel sterker. Wees daarin een voorbeeld!

De leerlingen van Jezus waren eens aan het vissen. Het was nacht en de golven teisterden de boot waarin ze zich bevonden. Dan ineens menen ze een spook te zien. Ze schoten volop in de paniek en schreeuwden het uit van angst. Dan klinkt er een bekende stem die zegt: ‘Blijf kalm, Ik ben het, wees niet bang’. Het is de stem van Jezus. Hij komt hun tegemoet in de nacht van angst en onzekerheid. En wat Hij zegt is van groot belang. Het zijn drie korte uitspraken waarin het hele Evangelie (evangelie betekent: goed nieuws) klinkt. Blijf kalm, Ik ben het en wees niet bang! De leerlingen zijn in crisis en worden bemoedigd en wanneer later de vrouwen bij het lege graf van Jezus komen, zegt Hij precies hetzelfde: wees niet bang want Ik ben het.

Dat in deze moeilijke tijd

het geloof in de Heer

die dwars door het lijden heen ging

en opstond tot nieuw leven

ons troost en kracht mag geven.

ds. Wouter