De zon is al even op. Door haar stralen laat ik me verwarmen. De snel opwarmende ochtendlucht is vol van vogelgeluiden. Ik herken de zang van de merel en het koeren van een duif. Even verderop springt een eekhoorn van tak naar tak. Het lijkt of ik op vakantie ben ergens op de Hoge Veluwe in de buurt van Hoenderloo.

In werkelijkheid ben ik in de tuin van de kliniek in Duitsland.  Vandaag ben ik er een week. Het was geen makkelijke week. Ik heb veel pijn ervaren en een oorzaak laat zich niet zo eenvoudig vinden.  Ik heb verschillende onderzoeken gehad en gisteren een CT-scan. Ik vreesde de uitslag. Toen de arts deze dezelfde middag al kwam vertellen, zag ze wel dat ik gespannen was. Ze keek me aan en zei: Durch Atmen. De uitslag was gunstig: geen toename van boze cellen. De opluchting was groot en dankbaarheid vulde ons hart. Daar een duidelijke oorzaak van de pijnklachten nog niet is gevonden, blijf ik nog even voor verder onderzoek.  Misschien is het ook wel zo dat ik pijn moet accepteren en er mee moet leren leven. De arts stelt voor om vaker te mediteren. Grappig dat een arts dat tegen een dominee zegt.

Ik zit dus in de tuin van de kliniek en geniet van mijn ontbijt. Aan den lijve ervaar ik dat het goed is om naar buiten te gaan en te genieten. Er valt zoveel te zien en te horen. Ik word er stil van en voel me een geluksvogel. De pijn is meteen op de achtergrond. Het gaat erom dat je de pijn de baas bent. Dat lukt het best door te ontspannen en te genieten. Zo af en toe moet je even naar en om jezelf glimlachen. Ik hoor het me zeggen nu ik het opschrijf. Als er iemand is die dit elke dag moet leren, ben ik het wel.

Afgelopen zondag heb ik in de kapel van het ziekenhuis een paar filmpjes opgenomen voor een online dienst voor anders begaafde mensen. Ik vind het altijd zo gaaf om deze diensten te doen. De reacties waren steeds weer zo spontaan en ontroerend. Nu is het allemaal anders.  Toch fijn dat de commissie waarmee ik deze diensten normaal voorbereid met het voorstel kwam voor een online dienst. Vanaf aanstaande zondag is deze dienst te vinden op de site van onze kerk.

Zondag is het Pinksteren. De kerk viert wereldwijd de gave van de Heilige Geest. In onze  Brugkerk wordt dan een kind gedoopt. Ik vind het meer dan jammer dat ik deze dienst heb moeten afzeggen.  Het is niets anders. Op een ander moment hoop ik weer voor te gaan.

In de kapel hier zag ik een soort nieuwsbrief liggen met de naam Sonntagsgruss. Op de voorzijde stond een mooie tekst die ik u graag wil meegeven.

Voorbede betekent
iemand een engel zenden

Ik wens u en jou de Geest van liefde en vrede van God.

Ds. Wouter.